Ugrás a tartalomra

Pásztor István: Nincsenek meg az előrehozott választások feltételei

Napirenden lesz a nyilatkozat

Pásztor szerint a sok aláírás vagy a nagy tömeg önmagában még nem elegendő a választások kiírásához – Bírálta a kormányt is, amiért nem hajlandó időt adni egy normális politikai diskurzus lefolytatására

 

A pénteki újvidéki tüntetés után most megnyugodva jelenthetjük ki: az szerencsére úgy fejeződött be, hogy senkinek semmi bántódása nem esett – közölte hétfőn megtartott sajtótájékoztatóján Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke.

– Az utcai politizálás az európai politizálás elfogadott formája. Ezt ki kell mondani. Az is elfogadott, hogy ezeket a megmozdulásokat civil szervezetek szervezik meg, s ahhoz politikai pártok is csatlakoznak, mint most. Ki kell viszont mondani azt is, hogy mindig a politikai pártok felelőssége az, hogy az ilyen jellegű megmozdulások milyen végkifejletet vesznek. Ez nem csupán a pénteki tüntetés miatt fontos, hanem azért is, mert pénteken bejelentették, hogy hamarosan újabb hasonló megmozdulásokra, véleménynyilvánításokra lehet számítani.

Mint mondta, a tiltakozás előtti sajtótájékoztatóján arra próbálta ösztönözni a kormányt, hogy önmérsékletet gyakorolva ne követelje a parlamenttől a kérdéses deklaráció napirendre tűzését annak első leendő ülésén.

– Azt kértem, tegye a kormány lehetővé, hogy levegőhöz jussunk, hogy kissé csillapodni tudjanak a kedélyek, s valamelyik következő ülésen foglalkozzunk a vajdasági nyilatkozattal. Nem követeltem a nyilatkozat végleges visszavonását. Mindvégig úgy nézett ki, hogy ez az erőfeszítés sikerrel is jár, a kormány azonban néhány órával ezelőtt eldöntötte, hogy ragaszkodik korábbi álláspontjához. Ezt rossz döntésnek tartom – állapította meg.

Kifejtette, hogy a parlament elnökének ebben az esetben nincs nagy mozgástere, s függetlenül attól, hogy maga mit gondol, napirendre kell tűznie a nyilatkozatot a képviselőház első ülésén. A kialakult helyzetet sajnálatosnak nevezte, elsősorban a vajdasági autonómia kérdésével való visszaélés miatt.

– Az elmúlt két évtizedben Vajdaság autonómiájának elképzelése ilyen mély ütést még nem szenvedett el, mint az elmúlt napokban, ennek a deklarációnak az apropóján. A nyilatkozat a hatalomért folytatott harc poligonjává vált. Mindeközben maga a deklaráció nem tartalmaz olyan elemet, amely előbbre vinne bennünket, megoldást jelentene bármelyik nyitott kérdésre is, például a tartomány finanszírozására. Sajnálatosnak tartom, hogy pártpolitikai célokra használják ezt a kérdést – szögezte le Pásztor.

Mint mondta, a héten befejezi a szükséges konzultációkat a pártok frakcióival a parlament következő ülésének időpontja kapcsán. Emlékeztetett, hogy ez előtt az ülés előtt a deklaráció szövegét még a képviselőház alkotmányjogi bizottságának is meg kell vitatnia.

Pásztor a sajtótájékoztatón kitért arra az aláírásgyűjtésre is, mellyel az ellenzék a tartományi kormányfő lemondását követeli.

– A szabályok egyértelműek az előrehozott választások kiírása kapcsán, s az aláírások nagy száma, vagy az utcai megmozdulások tömegessége önmagában még nem elegendő ahhoz, hogy ezeket a választásokat ki is írjam. Nem az én kezemben van a kulcs – értékelte a képviselőház elnöke.

Aláhúzta, hogy továbbra is az intézményen belüli politizálást támogatja, s az az ambíciója, hogy a szóban forgó problémák megvitatása visszatérjen a képviselőház keretei közé. Véleménye szerint azonban jelenleg nem a válaszok fellelése számít elsődleges ambíciónak, hanem az erőviszonyok megállapítása, a kialakított többségek átalakítása, s a politikai viszonyok destabilizálása.

Pásztor a sajtótájékoztatón megismételte, hogy sem a képviselőház elnökeként, sem pedig a Vajdasági Magyar Szövetség elnökeként nem tudott a készülőfélben lévő nyilatkozatról, s arról csak akkor szerzett tudomást, amikor javaslatát a kormány hivatalosan beterjesztette a ház elé.

Szerző (Forrás)
v.ár , Magyar Szó
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks