Ugrás a tartalomra

Pásztor István: Nem bocsátkozok alkudozásba

A VMSZ elnöke nem marad parlamenti elnök, ha nem megvonnák pártjától a titkári posztot a kormányban

Pásztor István, a VMSZ és a tartományi parlament elnöke közölte, Bojan Pajtić tartományi kormányfővel, a Demokrata Párt (DS) elnökével a kormányátalakítást követően folytatott tárgyalása során biztosan nem fog alkudozásba bocsátkozni. Ugyanakkor Bojan Kostreš, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) alelnöke azt mondta, Pásztor István már eljátszotta az LSV bizalmát.

Pásztor István a Danas liberális belgrádi napilapnak nyilatkozva jelentette ki, hogy biztosan nem bocsátkozik az „ezt elvesszük tőletek, ezt meghagyjuk nektek“ jellegű alkudozásba, és biztosan nem fogad el egy olyan ajánlatot, hogy maradjon a tartományi parlament elnöke, miközben a VMSZ tartományi titkárát leváltják.

A Danas emlékeztet, hogy Vajdasági Magyar Szövetség két héttel ezelőtt nem szavazta meg a tartományi kormány átalakítását, de azóta nem folytatott hivatalos tárgyalásokat a három koalíciós párt, s nem is tudni, mikor ül tárgyalóasztalhoz Pajtić és Pásztor.

„Nem tudom, ki akar majd tárgyalni és ki fogja kezdeményezni a párbeszédet. Elsősorban Pajtićtyal akarok tárgyalni, mert ő a vajdasági kormányfő. Ha lesz kezdeményezés, akkor annak eleget teszek. Ami a többieket illeti, nem zavarnak engem, de hogy őszinte legyen, azok a tárgyalások nem hoznak lázba” – fogalmazott a VMSZ elnöke.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a VMSZ álláspontja azzal kapcsolatban, hogy a tartományi hatalmi koalíció része marad-e, egyáltalán nem függ a Demokrata Párt (DS) és a Vajdasági Szociáldemokrata Párt (LSV) álláspontjától, de meg akarja hallgatni a meglátásaikat, amelyek alapján a VMSZ meghozza majd a döntését.

„A kormányátalakítással semmi sem változott. A kormány nem lett stabilabb, sőt megrendült, leginkább azért, mert részben a Szerbiai Demokrata Párt (DSS) és a Szerb Radikális Párt (SRS) szavazatainak köszönhetően maradt fenn. Megmaradtak a megoldatlan problémák, amelyekről az elmúlt hónapokban beszéltem, egy milliméterrel sem került közelebb a megoldásuk, inkább távolodott. Engem elsősorban az érdekel, hogy az emberek ma mit gondolnak ezekről a problémákról és a megoldásukról. Ez fogja meghatározni a végleges álláspontunkat” – magyarázta Pásztor István.

Arra a kijelentésre reagálva, hogy jelenleg nem világos, hogy a VMSZ hatalmi vagy ellenzéki párt-e, Pásztor azt válaszolta, hogy „a VMSZ egy normális párt, amely elfogadja az összes megoldást és az összes problémával kapcsolatos tárgyalást”.

„Abban, ami az elmúlt fél évben történt – a választási szabályok módosítása, az autonómiával kapcsolatos deklaráció, a polgárok kártalanításáról szóló döntés – nem azért nem vett részt a VMSZ, mert mindezt nem tartjuk fontosnak, hanem amiatt, ahogyan ezt végrehajtották” – közölte Pásztor.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma
Többi hír