Ugrás a tartalomra

Pásztor István magyarországi önkormányzati vezetőkkel találkozott

Háromnapos délvidéki tanulmányútra érkezett a magyarországi Völgységi Önkormányzatok Társulása és a Kaposmenti Társulás. A látogatás Potápi Árpád Jánosnak köszönhetően valósult meg.

A vendégek csütörtök délelőtt érkeztek a VMSZ székházába, ahol Pásztor István fogadta őket. Könnyed témákkal indult a beszélgetés. A párt elnöke elmondta: sok szép látnivalóra és a hagyományosan barátságos szerb és magyar vendéglátásra számíthatnak a háromnapos délvidéki tanulmányútjuk során. Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára pedig azt javasolta a vendégeknek, hogy a rétestől a pljeskavicáig mindent kóstoljanak meg. Később Pásztor István beszámolt a vajdasági magyarok helyzetéről, sikereiről, szokásairól, életéről, de az elvándorlás problémájáról is beszélt. Az utat már három éve tervezték a magyarországi látogatók.

Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Magyarország: „Én azt gondolom, hogy nagyon fontos az, hogy a települések vezetői itteni vezetőkkel tudjanak találkozni és itteni emberekkel. Bele tudjanak szagolni egy kicsit az itteni levegőbe, és lássák azt, hogy az egyébként otthoni problémáikkal nincsenek egyedül, mert onnan 100, 150, 200 kilométerre is nagyjából ugyanazok a gondok, sikerek és lehetőségek, mint nálunk.”

Az államtitkár hozzátette: szerdán a Felvidéken három új óvodát adtak át és a Vajdaságban is zajlik a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program. Hangsúlyozta: a legfontosabbak a személyes találkozások. Ezt Pásztor István is megerősítette. A VMSZ elnöke szerint fontos vendégül látni olyanokat, akik keveset tudnak rólunk, hogy lássák, kik vagyunk, milyenek vagyunk és mit csinálunk.

Pásztor István, elnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „Ezek aránylag egymáshoz közel álló térségek, ugyanazt az életet éljük már évtizedekre vagy évszázadokra visszamenőleg, nemcsak az azonos nyelv miatt értjük egymást, hanem az élettapasztalataink miatt is. Úgyhogy ilyen szempontból ezek a találkozások mindig megerősítő jellegűek, de ugyanakkor esélyeket is hordozhatnak magukban a további együttműködés érdekében.”

A két magyarországi kistérség hagyományos házi termékeiből kóstolót is hoztak vendéglátójuknak és egyúttal meghívták Pásztor Istvánt, hogy látogasson el Bonyhádra és környékére. A VMSZ elnöke elfogadta a régió polgármestereinek meghívását.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks