Ugrás a tartalomra

Pásztor István: A magyar kormány is segíti a vajdasági magyar termelőket

A vetőgépek beállításáról és a komposztálásról tartottak tegnap este előadást a mezőgazdasági termelőknek Topolyán. A képzés a Vajdasági agrár mikro régiók képzési programján belül valósult meg.

A gazdák olyan információkhoz jutottak, amelyek alkalmazásával nagyobb terméshozamot érhetnek el, illetve könnyebben és minőségesebben végezhetik el a mezőgazdasági munkákat.

A komposztálás hagyományos és új módszereit mutatta be Körösi Sói Beáta a Topolyán megjelent termelőknek. Elmondta, ez nemcsak azért fontos, mert a szerves hulladék a talajra kerül vissza, hanem a családokat környezetvédelemre is tanítja. „A gyógynövények alkalmazásával a komposztálási folyamat nem egy, vagy fél éves időtartamú, hanem csak négytől hat hétig tart, és sokkal környezetbarátabb és emberkímélőbb.”

A résztvevők a pneumatikus szemenkénti vetőgépek beállításáról és karbantartásáról is hallhattak. A szerkezet sűrített levegővel működik- mondta Gere Mihály termelő. „Ezek a pneumatikus vetőgépek nagymértékben megkönnyítik a munkánkat. A régi vetőgépekhez viszonyítva kevesebb vetőmag igénnyel járnak.”

A termelők az éppen aktuális mezőgazdasági kérdésekről is beszéltek. Pásztor István, a VMSZ elnöke is felszólalt az esten. Nem egész egy hónapja megállapodás született Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Pásztor között, amely a választásokat követően nagyban segíti majd a termelőket és vállalkozókat.

„A magyar költségvetés jelentős pénzeket biztosít egy alapítvány, egy alap számára, amelyből finanszírozni tudnánk a különböző gazdasági és mezőgazdasági elképzeléseknek a megvalósítását.”

Pásztor István a párt programját is ismertette. Mint mondta, a program továbbra is magába foglalja a nemzeti közösségi kérdéseket, a szociális ügyek és a megélhetés kérdését, az elöregedett háztartásokról való gondoskodást, illetve az egészségügyet. Emellett most megjelenik az önkormányzatiság és az unió témaköre is.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát