Ugrás a tartalomra

Pásztor István: A liga folyamatosan zsarol, és üres politikai fegyverrel ijesztgeti partnereit

Bojan Kostreš: Reméljük, talpon marad a mostani hatalmi többség, és nem lesznek rendkívüli választások – Pásztor István: A liga folyamatosan zsarol, és üres politikai fegyverrel ijesztgeti partnereit

A Tartományi Képviselőház mai ülésén a polgárok jogvédőjének tavalyi évi jelentése, továbbá a tartomány hatáskörébe tartozó alapok, vállalatok, intézmények jelentései szerepelnek, de nem vitás, hogy az újságírókat és a képviselők nagy részét is az aktuális politikai helyzet foglalkoztatja majd a leginkább, az, hogyan és mikor fog lezajlani a tartományi hatalmi többség átalakítása.

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga, amelyik a legutóbbi ülésen maga köré toborozta – koalíciós partnerein kívül – az összes parlamenti pártot a választási rendszer módosításához, közleményt adott ki, melyben kategorikusan kijelentik, hogy nem hajlandók a kisebbik partner szerepét játszani a tartományi kormány átalakításáról folytatandó beszélgetések során, s ha nem lesznek hajlandók velük egyenrangú partnerként tárgyalni, akkor inkább ne is számítsanak a párt támogatására. Korábban ez a párt és az Új Demokrata Párt abban is megállapodott, hogy kizárólag közösen vesznek részt majd a tartomány és a köztársaság politikai életében, így a tartományi változásokról szóló egyeztetéseken is.

A párt főbizottsági ülésén lefektették azokat az alapelveket, melyeket figyelembe véve e tárgyalásokba a liga bele kíván kezdeni. Elsősorban a tartományi adminisztráció által megvalósítandó célokról van szó.

MŰKÖDŐKÉPES MARAD A KOALÍCIÓ

Bojan Kostrešt, a VSZL elnökhelyettesét is beválasztották abba a testületbe, melynek feladata lesz a közeljövőben konzultálni a koalíciós partnerekkel és a többi parlamenti párttal a hatalmi koalíción belüli viszonyok esetleges módosításáról. Annak ellenére, hogy a média a mai ülésen minden bizonnyal a tartományi hatalom sorsáról faggatja majd a képviselőket, a Magyar Szónak adott nyilatkozatában Bojan Kostreš kifejtette, szerinte az év egyik legunalmasabb ülése előtt állunk. Arra a megállapításra reagálva, mely szerint a tartományi többség sorsának kérdése rányomja majd a bélyegét a munkára, Kostreš elmondta: szerinte minden a legnagyobb rendben fog zajlani. A kérdésre, hogy működőképes marad-e a hatalmi koalíció, a liga elnökhelyettese kifejtette: meggyőződése, hogy mindegyik jelentést el fogja fogadni a parlament. Pártja álláspontját ismertetve közölte, hogy a kormány átalakítása kapcsán a liga ragaszkodni fog programcéljainak megvalósításához a többi parlamenti párttal való együttműködés révén.

– Elsősorban a jelenlegi koalíciós partnereinkkel kívánunk együttműködni, a Demokrata Párttal és a Vajdasági Magyar Szövetséggel, továbbá az Új Demokrata Párttal. Nem utasítjuk vissza az együttműködést a többi szervezettel sem, amennyiben ez az együttműködés programcéljaink megvalósítását szolgálja, mint például a legutóbb, a választási rendszer módosításakor.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy az átalakított kormány mennyi ideig maradhat életben, s számít-e rendkívüli választásokra, Kostreš kifejtette, a liga azt szeretné, ha fennmaradna a jelenlegi hatalmi koalíció, s nem kerülne sor rendkívüli választásokra.

FUNKCIÓKÉRT FOLYTATOTT HARC AZ EGÉSZ

A liga képviselőitől, az elmondottakkal ellentétben, korábban olyan kijelentések hangzottak el, melyek a Demokrata Párttal való együttműködés lehetetlenségéről, s az előrehozott voksolásról szóltak. Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a következőképp kommentálta Kostreš lapunknak adott nyilatkozatát:

– Igaznak bizonyult az általam több alkalommal is megfogalmazott állítás, mely szerint a liga folyamatosan zsarol és politikai értelemben üres fegyverrel ijesztgeti a partnereit. A ligának valójában nincsen más választási lehetősége, csak ennek a parlamenti többségnek a keretein belül tud működni. Pozíciók elnyerése a párt célja, ezzel magyarázható e színjáték. Most úgy tűnik, éppen a mezőgazdasági titkári funkció az, amelyet anyagi forrás tekintetében eléggé megfelelőnek tart a párt ahhoz, hogy megszerezze. Erről szól számukra a rekonstrukció, a gyökeres átalakítás. A feladatok és a kihívások már rég nem érdeklik a ligát – fogalmazott Pásztor.

A mai ülés hangulatáról szólva Pásztor elmondta, hogy bizonyára fokozzák majd a kedélyeket az elmúlt hetek kijelentései, de semmi rendkívüli sem történik az ülésen. Kifejtette, hogy a költségvetés egy tételének módosítását is megvitatják a képviselők, azzal a céllal, hogy az árvízvédelemben részt vett cégek költségeit ki tudják fizetni.

Általános érdekről és nem politikai kérdésről van szó, tette hozzá, ezzel összhangban nem várható olyan éles vita, mint máskor a költségvetés módosításáról szóló döntések meghozásakor. Az új statútum értelmében a nemzetközi megállapodásokat, szándéknyilatkozatokat ezentúl a parlament és nem a kormány hagyja jóvá, így ezek is az ülés napirendjét képezik majd. Pásztor úgy fogalmazott: egy hosszú, fárasztó, feszült légkörű, de a döntések kimenetelét tekintve kiszámítható ülés lesz a mai.

SOK HŰHÓ SEMMIÉRT

A tartományi többség átalakításának jelenlegi állásával kapcsolatban a házelnök lapunknak azt mondta, a sok hűhó semmiért története látszik megvalósulni.

– Ez csupán átmeneti megoldást jelenthet, mert megőriz egy már tarthatatlannak, természetellenesnek bizonyult állapotot. Valószínűleg különféle zsarolásokat láthatunk majd az előttünk álló periódusban, melynek eredményeképp egy-két titkárság átkerül a ligához vagy az ÚDP-hez.

Bekövetkezik, hogy az ÚDP, melynek tagjai hátba döfték saját korábbi pártjukat, most ennek a pártnak a koalíciós partnereivé válnak. A lecsúszás folyamata folytatódik majd a júliusi átalakítást követően, s később derül csak ki, mi fog ősszel történni – értékelte Pásztor István.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Virág Árpád
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm