Ugrás a tartalomra

Pásztor István: A kisebbségi akcióterv új eleme az európai uniós csatlakozási folyamatnak

Újvidéken tartotta meg ülését a Régiók Európai Bizottsága és Szerbia közös konzultatív testülete. A tanácskozáson a helyi és a regionális intézmények eurointegrációs szerepéről is tárgyaltak.

A kisebbségi akcióterv új eleme az európai uniós csatlakozási folyamatnak, és nagy jelentőséggel bír a szerbiai kisebbségekre nézve – jelentette ki Pásztor István tartományi házelnök a Régiók Európai Bizottsága és Szerbia közös konzultatív testületének ülését követően Újvidéken. A Vajdasági Parlamentben szó volt a helyi és a regionális intézmények szerepéről is az eurointegrációban.

A tanácskozáson különös figyelmet szenteltek a nemzeti közösségek helyzetének, ezen belül is a kisebbségi akciótervnek. Pásztor István tartományi házelnök szerint nagyon fontos, hogy ez az Akcióterv a kisebbségek bevonásával készült el.

Pásztor István, tartományi házelnök, VMSZ: „Arról beszéltem itt, hogy ez egy új eleme az uniós csatlakozásnak, sehol ez az elem nem volt része a 23-as illetve a jogrendről és az emberi jogokról szóló tárgyalási fejezetnek, ezért van az, hogy uniós tagországokban, amelyek végigmentek a csatlakozási folyamaton, ezek a kérdések nyitva maradtak.”

Sem Fabrizi, az Európai Unió szerbiai küldöttségének vezetője a helyi és a regionális intézmények közreműködésének fontosságát emelte ki a csatlakozási folyamatban. „Fontos, hogy itt vagyunk Újvidéken, Vajdaságban, mert a helyi önkormányzatoknak kulcsszerepe van az európai uniós törvényhozásban, hiszen az uniós törvények 70 százaléka helyi szinten valósul meg, tehát a helyi önkormányzatoknak fontos szerepe van a csatlakozási folyamatban.”

Branko Ružić államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter az ülésen hangsúlyozta, Szerbia eltökélt az uniós csatlakozás tekintetében, és ennek a folyamatnak lényegi részét képezik ezek a konferenciák, amelyeken a hatalom különböző szintjei vannak jelen.

 

Igor Mirović tartományi kormányelnök összegezte az ülés menetét, külön kiemelve a kisebbségeket érintő kérdéseket, mivel Szerbia büszke rá, hogy megfelelő módon szavatolja a nemzeti közösségek jogait, és fontos célként említette helyzetük további javítását az uniós csatlakozási folyamat során.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks