Ugrás a tartalomra

Pásztor és Kacin: Vajdaság hozzájárulhat az európai integráció felgyorsulásához

Vajdaság AT Képviselőházának elnöke, Pásztor István, és az Európai Parlament szerbiai jelentéstevője, Jelko Kacin, a mai találkozójukon úgy értékelték, hogy Vajdaság rendelkezik azzal a tapasztalattal, potenciállal és energiával, amely hozzájárulhat Szerbiának az európai integráció irányában tett lépései felgyorsulásához, illetve a gyorsabb gazdasági fejlődéshez.

Rámutatva a szerb államvezetés nyitottságára és készségére, hogy bátor lépéseket tegyen és szembenézzen Koszovó kérdésével, mint Szerbia európai közeledésének kulcskérdéseivel, Pásztor elnök úr kihangsúlyozta, hogy áprilisban olyan pozitív eredményekre számít, melyek lehetővé teszik és megkönnyítik a többi nyitott kérdéssel való szembesülést is.

„Nem várható Szerbia jelentős előrehaladása a joguralom és a saját szabályaink szigorú tiszteletben tartása nélkül, a belső energia felszabadítása nélkül, amely a decentralizáción keresztül lehetséges. Ily módon közelíthetjük döntéseinket azokhoz, akiket ez a mindennapi életükben érint. Ebből a szempontból bizonyos, hogy a kulcskérdések megoldását követően foglalkoznunk kell Vajdaság alkotmányjogi és törvényes helyzetével, pénzelésének kérdésével, és mindazzal, ami lehetővé teszi a gazdasági fejlődés felgyorsítását, ugyanis éppen ez az, ami leginkább terheli a polgárainkat”, mondta el Pásztor.

Az EP jelentéstevője, Jelko Kacin kihangsúlyozta, hogy Vajdaság, elsősorban multikulturális volta és a gazdasági és mezőgazdasági potenciálja tekintetében számos olyan dologgal rendelkezik, melyet felkínálhat nem csak Szerbiának, hanem a Nyugat-Balkán térségének és Európának is.

Kiemelte, hogy ezeknek a potenciáloknak a kihasználása, de a Vajdaságra vonatkozó törvényes megoldásokat érintő döntések meghozatala sem történhet sürgetve és érzelmi alapokon, ehelyett mindent jól át kell tekinteni, Szerbia operatív képességeinek javítása és EU integrációja gyorsítása céljából.

„Szerbia a dolgokat nem csak állami szempontból, Belgrád szemszögéből kell, hogy vizsgálja, hanem Újvidék, Nis, Novi Pazar és más közegek szempontjából is. Fel kell ismernie a különbségeket, és ezek szinergiáját felhasználva hozzájárulhat az ország további előrelépéséhez”, emelte ki Kacin.

Az Európai Parlamentben folyó találkozón jelen volt Vajdaság AT Képviselőházának alelnöke, Dušan Jakovljev is.

Szerző (Forrás)
skupstinavojvodine.gov.rs
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks