Ugrás a tartalomra

Pastor: Vojvođanski Mađari veruju SVM-u, ali je moguć pad podrške na izborima

On je osudio nekadašnje vodeće političare SVM-a jer „hoće da podele mađarske glasače”: „Oni misle da im je zadnjica toliko velika da mogu da sede na dve stolice istovremeno”.

Savez vojvođanskih Mađara (SVM/VMSZ) je svoju glavnu proslavu mađarske revolucije i borbe za slobodu iz 1956. godine održao u Subotici. Govorili su Levente Mađar (Magyar Levente), državni sektretar u ministarstvu spoljne ekonomije i inostranih poslova Mađarske i Ištvan Pastor (Pásztor István), predsednik SVM.

Predstavnik mađarske vlade je između ostalog rekao da cela mađarska nacija može da se napaja snagom iz primera vojvođanskih Mađara, koji veruju u to da „smrt svakog heroja i mučenika nosi u sebi klicu jačanja i obnavljanja”.
Pastor se osvrnuo na događaje u Mađarskoj 1956. godine, a govorio je i o predstojećim izborima u Ukrajini. Pozvao je zakarpatske Mađare da glasaju za političare koji „odgovorno i hrabro čini nešto za naciju”, jer su se vojvođanski Mađari pre dvadesetak godina i sami uverili da „je nacija najjača snaga koja održava” kad je neko u manjini i u ratnim uslovima.
Predsednik SVM se zahvalio mađarskom premijeru Viktoru Orbanu (Orbán Viktor) i založio se za nastavak zajedničkih aktivnosti na planu izrade mađarske ekonomske strategije u Vojvodini. „Sve je manje reči o zadacima, a više o željama” – rekao je Pastor. On je osudio nekadašnje vodeće političare SVM-a koji su pre skoro godinu dana saopštili da je u mađarskoj javnosti u Vojvodini nestalo vazduha i slobode, jer „hoće da podele mađarske glasače”. „Oni misle da im je zadnjica toliko velika da mogu da sede na dve stolice istovremeno” – rekao je Pastor.
Naglasio je da vojvođanski Mađari veruju političarima SVM-a i to od lokalne organizacije do parlamenta. Dodao je međutim da je na sledećim izborima moguć pad popularnosti SVM-a i to pre svega u Subotici. Pastor je naglasio da eventulni pad popularnosti na kraći rok ne sme da ima za posledicu napuštanje principa stranke - izveštava dopsinica "Vajdašag ma".

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát