Ugrás a tartalomra

Pastor: Sadržajna dunavska saradnja za bolju zajedničku budućnost

Novi Sad, 05. jul – Pod sloganom „Zajedno za našu zajedničku budućnost“, 9. Međunarodni dunavski festival u Ulmu, jedna od najznačajnijih i najmasovnijih manifestacija u Dunavskom regionu, svečano je sinoć otvorena u ovom gradu, u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg. 

Govoreći na svečanosti povodom otvaranja ovog velikog festivala, koji simboliše partnerstvo u Dunavskom regionu, jedinstvo različitosti i jača ideje kulturnog i svakog drugog povezivanja, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor istakao je da je sadržajna saradnja ono što oblikuje zajedničku budućnost gradova, regiona i država duž Dunava. 

Tokom trajanja Stručne konferencije „Održiva mobilnost i zelena ekonomija u Dunavskom regionu“, koja se održava u okviru Dunavskog festivala, predsednik Pastor razgovarao je sa ministrom za evropska pitanja i međunarodnu saradnju Pokrajine Baden Virtemberg Peterom Fridrihom. U sadržajnom i otvorenom razgovoru oni su ocenili kao veoma značajno to što je kao rezultat decenijskog razvijanja prijateljstva Vojvodine i Baden Virtemberga ta saradnja institucionalizovana potpisivanjem Zajedničke izjavu o namerama između parlamenata Vojvodine i ove nemačke pokrajine, a koja je potpisana 25. juna u Štutgartu. 

Ministar Fridrih istakao je da je Pokrajina Baden Virtemberg spremna da Vojvodini prenese svoja stečena iskustva vezana za prekograničnu saradnju, koja Vojvodini značajno mogu pomoći u oblikovanju prekogranične, ali i saradnje u okviru Dunavske strategije. Posebno interesovanje ministar Fridrih je iskazao vezano za posledice poplava koje su zadesile našu zemlju i najavio da će Pokrajina Baden Virtemberg biti domaćin određenom broju dece iz poplavljenih područja u Srbiji. Pastor i Fridrih razgovarali su i o mogućnosti saradnje univerziteta u Novom Sadu i Karslrueu, po pitanju odbrane i modernizacije sistema za odbranu od poplava. 

Takođe, razgovarano je o značaju projekta osnivanja Dunavske akademije za dualno obrazovanje, u koji bi bio uključen veći broj zemalja iz dunavskog sliva.

Predsednik Pastor je naglasio da su za Vojvodinu od velikog značaja svi „životni“ projekti i ideje koji donose direktan benefit građanima. 

Zajedno sa potpredsednicom Skupštine AP Vojvodine Anom Tomanovom Makanovom i generalnim sekretarom Miloradom Gašićem, predsednik Pastor je učestvovao u radu stručne konferencije „Održiva mobilnost i zelena ekonomija u Dunavskom regionu“. Ova konfrencija posvećena je održivoj mobilnosti, unapređenju železničkog, autobuskog, biciklističkog i rečnog saobraćaja u Dunavskom regionu, kao i temama zelene ekonomije, ekološke zaštite i obnovljivim izvorima energije u državama, regionima i gradovima duž Dunava. 

Naglašavajući značaj ovih tema, predsednik Pastor naglasio je u svom izlaganju da posebnu pažnju želi da posveti projektu revitalizacije železničke pruge Segedin-Subotica-Baja, za koji je siguran da može doneti rezultate koji će uticati na poboljšanje kvaliteta života kao i ekonomski razvoj u podunavskom regionu, i u širem smislu povezuje Istok i Zapad, dve luke Konstancu i Rijeku. 

„Dostignuti nivo mobilnosti u našem regionu je jednostavno – neodrživ, a politika je ta koja bi trebalo da doprinese da se ta situacija što pre promeni. Za nas, ali i za čitav region, bilo bi veoma važno da ovaj projekat postane jedan od prioritetnih projekata u okviru Dunavske strategije. Kroz fondove Dunavske strategije neophodno je podržati izgradnju pruge Segedin-Reske-Horgoš-Subotica-Čikerija-Bačalmaš-Baja, koja je ukupne dužine oko 100 kilometara, i na kojoj se danas pojedine deonice od 40 kilometara prelaze za više od dva sata. Ova pruga snažno bi doprinela poboljšanju mobilnosti ljudi, pospešila ekonomsku razmenu. Saglasnst u regionu i između zainteresovanih država za realizaciju ovog projekta već postoji, već je počeo zajednički rad na izradi tehničke dokumentacije i neophodna nam je pomoć i podrška u okviru Dunavske strategije“, istakao je Pastor. 

Na ovoj konferenciji, između ostalih, govorili su i Ivo Gener i Gerold Nerenberg, gradonačelnici Ulma i Novog Ulma, Peter Fridrih, državni ministar Baden Virtemberga, Vinfrid Herman, ministar za saobraćaj i infrastrukturu i drugi.

9. Međunarodni Dunavski festival, održava se svake druge godine, a tokom deset dana njegovog trajanja, na hiljade predstavnika podunavskih zemalja, gradova i regija, razmenju svoje kultruno nasleđe, promovišu privredne i druge potencijale, jačaju dunavsko zajedništvo i evropsku saradnju. Tokom trajanja festivala, grad Ulm postaje svojevrsna prestonica multikulturalizma, uz učešće predstavnika iz 10 zemalja podunavskog regiona i raznovrsni program, od stručnih konferencija do izložbi i pijace ručnih radova i organskih proizvoda iz svih podunavskih zemalja. 

Prezentaciju svojih potencijala i iskustva integralnog gazdovanja šumama, upravljanja zaštićenim prirodnim dobrima i lovištima, održale su i JP „Vojvodinašume“. Kao jedan od segmenata te prezentacije, u Gradskoj biblioteci u Ulmu, otvorena je izložba „Vodeni lavirint“, izložba fotografija iz Gornjeg Podunavlja Silarda Kovača, umetnika i profesionalnog fotografa iz Vojvodine. Ovu izložbu zajednički su otvorili prvi gradonačelnik Ulma Gunter Ciš, direktor JP „Vojvodinašume“ Marta Takač i predsednik Pastor. 

Na samom festivalu, ove godine predstavljaju se Muzej Vojvodine i Muzej Grada Novog Sada zajedničkom izložbom o šajkaškom bataljonu, a tokom trajanja festivala predstaviće se i veslači VK „Palić“, zajedničkim programom sa veslačima iz Ulma.

 

Szerző (Forrás)
skupstinavojvodina. rs
Többi hír