Ugrás a tartalomra

Pastor: Razlika je između onih koji nipodaštavaju pojam nacije i onih koji ga smatraju važnim

I predstavnik mađarske vlade na centralnoj proslavi u organizaciji SVM

Savez vojvođanskih Mađara (SVM/VMSZ) je seriju obeležavanja 15. marta, mađarskog nacionalnog praznika, i ove godine završio na subotičkoj sceni Jadran. Na centralnoj proslavi SVM-a su govorili predsednik stranke Ištvan Pastor (Pásztor István) i državni sekretar zadužen za vladinu komunikaciju u mađarskoj vladi, Bence Tužon (Tuzson).

Tužon je podsetio na reči Ferenca Kelčeija (Kölcsey), tvorca reči mađarske himne, koji je početkom 19. veka napisao: "Domovina ispred svega". Te reči su obeležile mađarsku revoluciju i borbu za slobodu 1848/49 i da su zahvaljujući takvoj duhovnosti i Mađari i drugi narodi koji ovde žive postali slobodni.

Dodao je da su se svi ovdašnji narodi, nekad zajedno, a nekad jedni protiv drugih uvek borili za to, a da mađarstvo može da napreduje samo u slozi s drugim narodima i u slozi sa amim sobom. Naglasio je da "mi Mađari volimo da sami odlučujemo o svojim stvarima".

Pozvao je na slogu među Mađarima i o tome da Srbi, Mađari, Hrvati, Slovaci, Česi, Poljaci, pa i Austrijanci zajedno mogu da promene istoriju Mađara i Evrope.

Naglasio je da je cilj mađarske vlade da Mađari budu srećni tamo gde su se rodili.

Predsednik SVM se zahvalio na 11,5 hiljada prikupljenih potpisa za listu te partije na izborima za Skupštinu Srbije. Pročitavši 12 tačaka-zahteva mađarskih revolucionara iz 1848 Pastor se posebno zadržao na zahtevu da štampa bude slobodna. Rekao je da taj pojam danas "definušu miropomazan" za tu oblast i i dodao da je u svetu informacionih tehnologija "glupost" upoređivati pojam slobode štampe sa svojevremenim tumačenjem. 12 tačaka i danas svaki Mađar prihvata, ali se tokom proteklih 168 godina značajno promenili tumačenje tih zahteva, a njihova reinterpretacija je važna mogućnost napretka.

Nacionalni interes je definisan voljom zajednice, a nju otelotvoruju partije i političari - smatra predsednik SVM, a svoju stranku je nazvao sigurnom tačkom, koja pokazuje u smeru budućnosti vojvođanskih Mađara.

"U modernom svetu koji se podrugljivo naziva liberalnim se stručnjacima nazivaju oni koji ne prihvataju ili ne uzimaju u obzir odluku građana na izborima, a oni koji (...) se takmiče na izborima se sa podsmešljivo nazivaju političarima" - prenosi dopisnica "Vajdašag ma" Pastorove reči. On je dodao da ne veruje u to da je danas pravi sukob između liberalnog i konzervativnog pogleda na svet, već između onih koji nipodaštavaju pojam nacije i onih koji ga smatraju važnim, kao i onih koji menjaju dres i onih koji to ne čine.

Szerző (Forrás)
Vajdasag Ma
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát