Ugrás a tartalomra

Pastor: Politika je kad interes društva nadvlada

Projektima prekogranične saradnje Vojvodina je do sada privukla više od 100 miliona evra, rečeno je novinarima nakon sednice Upravnog odbora Fonda “Evropski poslovi” u Pokrajinskoj skupštini.

Najviše takvih projekata bilo je s Mađarskom, dok se sad otvara veća mogućnost saradnje i sa Hrvatskom, Rumunijom i Bosnom i Herce­govinom, naveo je direktor Fonda Siniša Lazić. Te aktivnosti biće završene do septembra.

Na konferenciji za novinare najavljena je mogućnost otvaranja Akademije Evropski poslovi Vojvodine u oktobru. Cilj je da se obučavaju polaznici, direktni i indirektni korisnici buyeta da pišu projekte kako bi privlačili novac iz fondova Evropske unije.

Predsednik Skupštine Vojvodine, koji je i na čelu UO Fonda, Ištvan Pastor ocenio je značajnim prošlogodišnji rad Fonda. O tom izveštaju izjasniće se i poslanici Pokrajinske skupštine. 

- Postoje teme oko kojih treba da se postigne konsenzus, dogovor, da bi izborne trke mogle biti savladavane tako da generalni interes čitavog društva nadvlada dnevnopolitičke potrebe. S aspe­kta mog doživljaja politike, gradnja institucija, naročito u funkciji privlačenja evropskog novca, jeste takva tema.

S tog aspekta je svejedno u kom sastavu radi Upravni odbor, a trebalo bi da bude i svejedno kako se zove predsednik UO. On je uvek svagdašnji predsednik Skupštine – rekao je Pastor.

Upitan da li je novi Statut Vojvodine doveo u pitanje legitimitet i legalnost Fonda, Pastor je rekao da će Fond ubuduće raditi još bolje. 

- Promene Statuta nisu dovele u pitanje legitimitet i legalitet Fonda. Interes čitave države je da jačamo institute i kapacitete, a to ne može tako da se radi da se likuje i da se ruši sve ono što je napravljeno pre pet godina – rekao je on.

Szerző (Forrás)
Dnevnik, E. Marjanov
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt