Ugrás a tartalomra

Pastor: Ovakve ostrašćenosti u Vojvodini nije bilo ni devedesetih

– Vojvodina je skliznula u drezgu i šaš neverovatnog političkog sukobljavanja – ocenio je predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor klimu u kojoj se odvijao rad pokrajinskog parlamenta u protekle dve i po godine, od kada je u ovom sazivu konstituisan.

Pastor je u intervjuu za „Dnevnik“ rekao da se ovaj mandat Skupštine značajno razlikuje od prethodna tri po ostrašćenosti i neverovatnoj grubosti ukupnog političkog javnog govora. Po njegovoj oceni, takva ostrašćenost u takvoj meri nije bila prisutna ni u devedesetim godinama prošlog veka.

* Na koji način će se ova predizborna godina odraziti na rešavanje pitanja važnih za Vojvodinu, poput finansiranja i nadležnosti?

– Period do izbora mislim da će biti veoma veoma napet i opterećen načinom rešavanja pitanja kroz Skupštinu, koja će istovremeno, ili pre svega, značiti neku vrstu predizbornog političkog pozicioniranja. Mislim da će biti manje bitno da se određeno pitanje reši, više će biti važno da se oko određenih pitanja permanentno trese prašina. Smatram da će to tako biti i od vlasti i od opozicije. Svako pitanje će se na neki način politički predimenzionisati, iako u Skupštini svako pitanje u suštini jeste političko pitanje. Pitanje je samo mere pristupa. Mislim da će u tom smislu ta mera biti mnogo veća nego u normalnim okolnostima. To će sigurno opteretiti rad parlamenta i javni život. Čini mi se da će ambicija rešavanja problema biti potisnuta ambicijom političkog dokazivanja i pozicioniranja.

* Kako u tome vidite svoju poziciju?

– U tom delu, da budem iskren, vidim svoju dvostruku poziciju. Svoju poziciju vidim pre svega kao predsednika SVM-a, koji će se pojaviti na predstojećim izborima. Pokušaćemo da budemo glas razuma, kao što smo to bili u prethodnom periodu, i da o bitnim stvarima izgovaramo normalne rečenice. Inače, to danas odudara od srbijanske realnosti. Ali, mislim da se politika mora vratiti toj vrsti retorike, izjašnjavanja i zastupanja stavova. Danas sa svih nivoa možete videti upravo obrnutu tendenciju – da se retorika razularuje, umesto da se ide u nekakvom pravcu suzdržavanja i izgovaranja manje oštrih, ratobornih, vređajućih rečenica. Druga pozicija u kojoj sebe vidim, ili moram da vidim, jeste pozicija predsednika Skupštine Vojvodine u takvim okolnostima. Mislim da neće biti lako upravljati svim tim procesima, ali, na kraju krajeva, mislim da će, s druge strane, biti i lako. Jer, nemam ja tu nikakve zadnje namere i mislim da za svako pitanje mora da se sedne za sto i da se razgovara.

* Mogućnost dogovaranja u parlamentu postojala je i u periodu o kojem razgovaramo, ali osim kad je reč o usklađivanju Statuta, do toga nije došlo. Čijom krivicom?

– Mislim da su oni koji su odlučili da miniraju ambiciju dogovaranja o otvorenim pitanjima napravili fatalnu grešku. U realizaciju tog dogovora uložio sam velike napore negde u jesen prošle godine. To je bio poslednji trenutak u kojem se možda mogla dati drugačija putanja događajima. Neki su, međutim, procenili da od toga treba napraviti dnevnopolitički poen, iako je svakome normalnom bilo jasno da će to biti potez koji će i njima i svima nama naneti štetu. I sad, odabrana je druga putanja. Da ne bude nesporazuma, mislim na Demokratsku stranku i Ligu socijaldemokrata Vojvodine. S posledicama te putanje i takvog poteza valjda će jednom i oni morati da se suoče. Mislim da je to bila strateški pogrešna odluka, od toga niko ništa nije dobio, mislim da smo svi izgubili.

* Pod pogrešnom putanjom i potezom mislite na rekonstrukciju Pokrajinske vlade?

– Ne mislim na to, nego na momenat kad je trebalo svi da sednemo za sto i da preciziramo otvorena i za Vojvodinu značajna pitanja i način njihovog rešavanja. Mislim da je jesenas takva mogućnost postojala, ali je propuštena. Oni koji su je minirali trebaće u jednom trenutku da kažu zašto su to uradili.

* Pokrajinska vlada najavljuje predlog zakona o finansiranju Vojvodine. Sekretar za finansije je izjavio novinarima da očekuje da bi taj dokument trebalo da bude prezentovan poslanicima 20. februara. Da li će se to desiti?

– Kad sam u septembru predložio da sednemo i preciziramo spisak otvorenih pitanja, na tom spisku su bili i zakoni o nadležnostima i o finansiranju. Nikakva to novost nije, i vrapci koji preleću preko Vojvodine znaju da su ta dva pitanja otvorena. I tada i danas mislim da su ona usko povezana i da bi to trebalo tako i rešavati. Možda smo u septembru prošle godine propustili poslednju šansu da tom pitanju pristupimo tako i da ga rešimo. Nezavisno od toga, mislim da je važno da se krene u razgovore o tome. Mene je, zapravo, gospodin Pajtić izvestio još u decembru, nakon rekonstrukcije Pokrajinske vlade, da će njegova administracija utvrditi nekakav tekst za usklađivanje stavova o tom pitanju i da će taj tekst biti upućen Skupštini da bi se u okviru poslaničkih grupa počeli razgovori o tome. Znači, to neće biti oficijelni predlog, nego će biti utvrđeni predlog Pokrajinske vlade o kojem bi trebalo početi razgovore. I dalje mislim da se to pitanje mora rešavati paralelno sa zakonom o nadležnostima, ali o tome se manje govori. Voleo bih da se u vezi s tim povuče potez, a ne da se samo najavljuje, najavljuje i najavljuje... Mislim da nema šanse da se to pitanje nađe na dnevnom redu parlamenta 20. februara. Moram da vam kažem da danas ne postoji ni jedan jedini predlog na osnovu kojeg se može sazvati sednica Skupštine Vojvodine. Znači da danas nema nerešenih pitanja...

* Zaista ih nema?

– Ne mislim u tom smislu. Hoću da kažem da 20. februara neće biti sednice Skupštine Vojvodine jer danas nema inicijative za njeno zakazivanje. Realnije je da se sednica održi u martu, ali ne mislim da će to pitanje biti spremno za razmišljanje ili odlučivanje. Inače, kao što je poznato, o tome postoji izglasana platforma. Ona treba da bude nekakav reper za uređivanje tog pitanja na nivou predloga, a posle toga ćemo videti kako ćemo i šta ćemo s tim.

* Ta platforma o potrebi finansiranja Vojvodine je bila osporena jer, kako je ocenjeno, cepa poreski sistem države…?

– To su pitanja o kojima treba razgovarati i treba tražiti rešenje. Činjenica je da je platforma usvojena na sednici Skupštine Vojvodine s potrebnom većinom. To je odluka s kojom se neko može ne slagati, ali je skupštinski reper za uređivanje tog pitanja. Sigurno da će izazvati raspravu, i to je pitanje za koje se ne može naći rešenje kojim će svi biti zadovoljni. S druge strane, mislim da je ogroman problem i to što se povodom te ideje satanizuju ljudi. O tako značajnom pitanju mora da se stvori društvena klima u kojoj se mogu slobodno izgovarati rečenice, a ne da se iza svake rečenice etiketira s jedne ili s druge strane.

* Da li je moguće u takvim uslovima da se stvori klima u kojoj se može slobodno izraziti mišljenje, a da pri tom niko ne bude satanizovan?

– Mislim da je moguće tu klimu stvoriti jer nju stvaraju ili ruše ljudi. Da vidimo da li smo spremni da stvorimo tu klimu. Sve vreme vam govorim da smo u predizbornom periodu i da je stvaranje nove klime za pronalaženje rešenja drugorazredni prioritet u odnosu na pretpostavljeno stranačko pozicioniranje uoči izbora. Ja ću sigurno kao predsednik Skupštine učiniti maksimalni napor da se stvore uslovi da se o tom veoma važnom pitanju može stručno, politički, ljudski i kolegijalno razgovarati.

* Zašto se finansiranje Vojvodine nije moglo rešiti kao što je prošle godine rešen Statut Vojvodine?

– To što je moglo – prošlo je. To je sve stvar spremnosti ljudi. To je sve posledica doživljaja sopstvene pozicioniranosti. Ako se želi da se nađe rešenje, moguće je, ali, ako se to pitanje želi iskoristiti za političko sukobljavanje – a plašim se da je to osnovna namera – onda tu nema rešenja. Videćemo kako će to biti. O tome treba postići dogovor, ali danas Srbija nije zemlja dogovora. Ona je danas pre svega zemlja političkog sukobljavanja. Nažalost, i Vojvodina je skliznula u drezgu i šaš neverovatnog sukobljavanja. Ako želimo da ocenimo period od dve i po godine iza nas, to je praktično karakteristika koja ga razlikuje od, recimo, prethodna tri mandata. Ostrašćenost je prisutna u toj meri, u kojoj mislim da ni devedesetih nije bila.

* Zbog čega je to sad tako?

– Zato što se koriste praktično sva sredstva za dokazivanje moći i borbu za život. Mislim da su uoči izbora 2012. godine otvorene brane za neke pojave koje nisu bile karakteristične za političko područje ili ambijent u Srbiji i Vojvodini. Od tog vremena dolazi do neverovatne grubosti ukupnog političkog javnog govora.

Eržebet Marjanov

Otvorena brana

* Predsednik LSV-a Nenad Čanak vas je više puta oštro napadao. Kako utiče to na odnos između SVM-a i LSV-a koji su u vladajućoj koaliciji u Skupštini Vojvodine?

– I to je posledica te otvorene brane o kojoj govorim. To je nešto što dosta teško mogu da shvatim, tumačim i svarim. Ali, ne želim da se bavim time. Ne želim na to da reagujem i da uzvraćam ovakvom i onakvom rečenicom. Manje-više znam šta mi je obaveza i kao predsednika parlamenta i kao predsednika stranke. Znam šta treba da radim da bih opravdao poverenje ljudi koje mi je ukazano, a to kome se to i na koji način dopada, pravo da vam kažem ,uopšte me ne zanima. Ne zanimaju me ni kvalifikacije, ni uvrede, ni bilo šta drugo. Mislim da to čoveka naprosto ne sme da dodirne. SVM nema problema s poslanicima LSV-a. Poslanici Lige imaju probleme sa sopstvenim predsednikom. Ali, je to njihov problem.

Szerző (Forrás)
Dnevnik
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt