Ugrás a tartalomra

Pastor: Državni sekretari biće stručnjaci

Državni sekretari koje SVM predlaže nisu političari, već stručnjaci, kaže Balint Pastor za RTS. Koalicioni sporazum sa SNS-om biće potpisan sutra, ističe Pastor.

Član Predsedništva Saveza Vojvođanskih Mađara Balint Pastor ističe da će državni sekretari biti ljudi koji su se dokazali u svojim strukama.

Državni sekretari koje predlaže SVM će se naći u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, Ministarstvu trgovine i telekomunikacija, Ministarstvu rada, Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture i Ministarstvu zdravlja.

Koalicioni sporazum biće potpisan sutra, rekao je Pastor gostujući u Dnevniku RTS-a.

Objašnjava da je SVM na razgovore o koaliciji sa SNS-om došao sa platformom od sedam strana koja je sadržala programska opredeljenja SVM-a.

Smatrali smo da ta platforma treba da se nađe u programu vlade i o tome smo postigli dogovor, rekao je Pastor dodavši da će ta platforma biti prilog koalicionom sporazumu.

Kada su u pitanju javna prduzeća, koja su takođe deo koalicionog dogovora, Passtor ukazuje da nisu tražili ni direkltorska mesta, ni mesta u upravnim odborima jer podržavaju departizaciju.

"Za nas je bitno samo da se, kao i prema ustavu, pri zapošljavanju vodi računa o nacionalnoj strukturi i adekvatnoj zastupljenosti u javnom sektoru. Prethodnih 25 godina se ništa nije pormenilo po tom pitanju, mada je bilo malih pomaka poslednjih godina". Kaže Pastor.

Kao primer navodi Pošte Srbije i EPS. "Želimo da u naseljenim mestima gde su Mađari, Bošnjaci, Bugari u većem broju, prpadnici tih zajednica budu prisutni u preduzećima, kako bi komunicirali sa ljudima koji govore njihov jezik", kaže Pastor.

U vladi će biti najteže onima koji će se baviti ekonomskim temama, kao što je Kori Udovički, smatra Pastor. Veliki posao je, kaže, i pred ministrima zaduženim za evrointegracije i poljoprivredu i zaštitu životne sredine zbog usklađivanja sa pravnim tekovinama EU.

Doneti Statut do 6. juna

Govoreći o pokrajinskoj vlasti, Balint Pastor je rekao da SVM u prošlosti nije menjao koalicione partnere u sred mandata, kao i da žele da ostanu pri tome.

SVM je imao dobar rezultat na republičkim izborima i želimo da doprinesemo boljitku na državi, ali i da ostanemo korektni prema partnerima, rekao je Pastor.

Veruje da će pozicija SVM-a u vlasti doprineti tome da se usvoji Statut pokrajine.

"Bilo bi dobro da se do 6. juna donese statut jer bi u suprotnom nastala rupa u pravnom sistemu Republike Srbije", kaže Pastor.

Smatra da je SVM postigao dogovor i da će statut biti usvojen, u skladu sa odlukom ustavnog suda.

Szerző (Forrás)
RTS
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség törökkanizsai községi szervezete hétfő délután adta át a községi választási bizottságnak
A VMSZ 31 fős listával indul a választáson Törökkanizsa községben