Ugrás a tartalomra

A pártérdekek másodlagosak

A napi pártérdekek nem élvezhetnek prioritást a fontos ügyek megoldásával szemben – ebben állapodott meg Aleksandar Vučić miniszterelnök, a Szerb Haladó Párt elnöke és Pásztor István, a vajdasági parlament elnöke, a Vajdasági Magyar Szövetség vezetője.Múlt hét után ezen a héten is beszélgetést folytatott a két politikus. Ezúttal nem Belgrádban, hanem Szabadka közelében volt a találkozó. A megbeszélések várhatóan folytatódnak is majd.

Bizonyos ügyeknek prioritásuk van a napi pártérdekekkel szemben – ebben mindkét pártvezető egyetértett. „Vajdaság finanszírozásáról szóló törvény kérdése, a hatáskörök kérdése, az alkotmánybírósági döntés által okozott károknak a szanálása, az elfogadott statútumnak az életre hívása fontosabb, mint a napi politikai pártérdek. Ez azt jelenti, hogy a miniszterelnök pártelnökként, most mint a Haladó Párt elnöke, nyitottságot mutatott a fölvetésem tekintetében, hogy egy programalapú, széles koalíciós kormányzatot és parlamenti többséget kellene Vajdaság szintjén létrehozni annak érdekében, hogy ezeket a kérdéseket kezelni tudjuk” – mondta Pásztor Istvánt, a vajdasági parlament elnöke.

A szóban forgó, Vajdaságot érintő ügyek kezelését határidőhöz kellene kötni – mondja Pásztor István. „Amikor a kérdések megoldást kapnak, amikor az így létrehozott többség, illetve kormány ellátja az eredeti feladatát, akkor kellene kiírni a választásokat. Ez az én olvasatom szerint azt jelenti, hogy a 2015-ös év utolsó negyedében, tehát már gyakorlatilag a mandátum végén.”

Az elkövetkező napokban ezzel kapcsolatban további megbeszéléseket folytatnak a potenciális partnerekkel, ezt követően pedig a vajdasági parlament elnöke újabb közös beszélgetést kezdeményez majd. Pásztor István szerint ez egy összetett folyamat, amelynek nincs alternatívája, mert csakis ez vezethet oda, hogy a valóban fontos ügyekkel foglalkozzanak.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt