Ugrás a tartalomra

Pao dogovor o Statutu Vojvodine

Vojvođanski poslanici u sredu raspravljaju o vladi i simbolima Pokrajine, a očekuje se dvotrećinska podrška predloženim promenama. Dogovorene četiri ključne odredbe

POSLANICI vojvođanskog parlamenta u sredu će razmatrati tekst novog statuta, ali sudeći po izjavama predstavnika ovdašnje vlasti i opozicije, očekuje se da taj akt dobije najmanje dvotrećinsku podršku.

Najveći optimista je Ištvan Pastor, predsednik pokrajinske Skupštine i prvi čovek Odbora za ustavno-pravni položaj pokrajine.

- Ne očekujem obrt jer tokom rada pravnih eksperata na izradi statuta, predstavnici svih političkih partija ispoljili su visok stepen svesti i kolegijalnosti - kaže Pastor.

Podršku statutu, osim poslanika vladajuće koalicije DS, SVM i LSV, najavili su i naprednjaci i koalicija okupljena oko socijalista.

- Podržaćemo statut u Skupštini Vojvodine, ukoliko vladajuća koalicija ne nametne neko novo, neočekivano rešenje - kaže Predrag Matejin, šef poslaničkog kluba SNS.

U fokusu će najverovatnije biti četiri odredbe statuta oko kojih je koplja najžešće lomila i Radna grupa tokom izrade tog akta: definicija položaja Vojvodine u Srbiji, pokrajinski simboli, preimenovanja Vlade Vojvodine u Pokrajinsku vladu i definisanje manjina koje u statutu imaju objedinjen naziv „nacionalne manjine - nacionalne zajednice“.

Šef poslaničkog kluba Branislav Bogaroški zadovoljan je što je uvažena primedba njegove stranke da se preformuliše definicija Pokrajine, koja je po njima upućivala na zaključak da autonomija APV postoji od 2006. Ta odredba sada glasi: „APV je autonomna teritorijalna zajednica Republike Srbije u kojoj građani ostvaruju pravo na pokrajinsku autonomiju u skladu sa Ustavom i zakonom“.

Bogaroški, međutim, najavljuje da će tražiti mišljenje stručnjaka iz Muzeja Vojvodine, kako bi se utvrdilo da li tradicionalni srpski grb i zastava, koji će se ubuduće isticati uz postojeće pokrajinske simbole, imaju istorijsko utemeljenje.

Radna grupa je, naime, usvojila predlog Vladimira Galića (SNS) da statut definiše obavezu isticanja grba i zastave Srpskog vojvodstva iz 1848.

 

ZA I PROTIV IZBORA

Ako su se i saglasili povodom statuta, vojvođanske partije ostale su na različitim viđenjima vanrednih pokrajinskih izbora. Pastor kaže da ni dalje ne vidi „znake za prekomponovanje vlasti u Vojvodini“, dok naprednjak Matejin ističe da će izbora biti do kraja godine.

ČETIRI KLjUČNE NOVINE

STARI STATUT

NOVI STATUT

1. Vlada AP Vojvodine

1. Pokrajinska vlada

2. Novi Sad je gl. grad APV

2. Novi Sad je adm. centar APV

3. Simboli APV su zastava i grb

3. Simboli su zastava i grb i tradicionalni srpski simboli iz 1848.

4. Nacionalne zajednice

4 .Nacionalne manjine nac. zajednice

 

Szerző (Forrás)
J. SIMIĆ, Večernje Novosti
Többi hír