Ugrás a tartalomra

Palić: Mađarska vlada pozvala na nacionalno jedinstvo

XXII Svečane igre vojvođanskih Mađara

„Glavni istorijski princip-vodilja je da se snaga zajednice zasniva na njenom jedinstvu“ - izjavio je na sveéanom otvaranju XXII manifestacije pod nazivom Svečane igre vojvođanskih Mađara, Judit Pirićine Sabo (Pirityiné Szabó Judit), predstavnica Državnog sekretarijata za nacionalnu politiku Mađarske (na slici).

Jene Hajnal (Hajnal Jenő), predsednik Mađarskog nacionalnog saveta je na svečanosti održanoj u Velikoj terasi, kraj Palićkog jezera, takođe govorio o „jedinstvenoj nacionalnoj misli” koja je osnova „sile opstanka” i naglasio da „nam je glavni partner i pomagač matična zemlja”.

On je kao dobra primer pomenuo roditelje koji svoju decu upisuju u mađarska odeljenja.

Predsednik Kulturnog saveza vojvođanskih Mađara (VMMSZ), Karoj Dudaš (Dudás Károly) je istakao da su prve Svečane igre vojvođanskih Mađara održane pre 63 godine, a da je nakon svog osnivanja VMMSZ obnovio tu tradiciju.

Dudaš je rekao da na manifestaciju pozivaju umetnike „koji predstavljaju prave vrednosti”, a da prostor dobijaju i umetnici iz Mađarske. On je, govoreći o tome da se Svečane igre održavaju na Paliću, dodao: „nismo više uvek kod kuće ni u Subotici ni na Paliću” – izveštavaju dopisnici „Vajdašag ma”.

Szerző (Forrás)
Vajdasag Ma
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt