Ugrás a tartalomra

Őszre belakják az újvidéki Európa Kollégiumot

Szeptembertől mintegy négyszáz vajdasági magyar egyetemista költözhet be az újvidéki Európa Kollégiumba.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, a Közügyek című műsorban elmondta: a szálláson és az ellátáson kívül a hallgatók számos programon vehetnek részt, amelyek a közösségépítést szolgálják. A jelentkezési pályázat első fordulója júliusban várható, de őszre is marad bőven férőhely.

Impozáns képet nyújt az újvidéki Európa Kollégium. 2009-ben tartományi és anyaországi forrásokból kezdték el az építkezést, és idén júniusban várhatóan befejeződnek a munkálatok. Néhány engedély beszerzése, a technikai átvétel után ősztől mintegy négyszáz magyar egyetemi hallgató költözhet be a kollégiumba. Pásztor István, a VMSZ elnöke a Közügyek című műsorunkban elmondta, értékes tartalmak várják majd a kollégium lakóit.

Pásztor István, elnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „Ez az épület abban különbözik egy hoteltől, hogy ezek a tartalmak benne vannak. Ez egy magyar intézmény, és az ottlakáson kívül, azonkívül, hogy a gyerekekkel tanárok foglalkoznak, segítik őket a tanulásban, még plusz tartalmak is lesznek, amelyek a feszültségeket oldják, a problémákra próbálnak orvoslást találni, illetve egy olyan közösségépítő programsor fog lenni, amelyik megteremti nálunk a hagyományát a szakkollégiumoknak.”

A kollégiumi helyekre várhatóan két körben írják majd ki a pályázatokat. Az elsősöknek júliusban, a felsőbb éveseknek pedig őszre, amikor kiderül, hogy be tudtak-e iratkozni a következő évfolyamra. A VMSZ elnöke szerint kedvezőek lesznek a bentlakás feltételei. „A magyarországi támogatásból nemcsak az ösztöndíjakat tudjuk finanszírozni, hanem ennek a kollégiumnak a működését is. Viszont egyértelmű az álláspont, hogy részt kellene venni ennek a kollégiumnak a fenntartásában és működtetésében egyfajta visszafogott díjnak a kifizetésével, mert ami ingyen van, annak nincsen értéke és becsülete. Körülbelül az körvonalazódik megoldásként, hogy az állami egyetemeken alkalmazott legalacsonyabb bérleti díj legyen az, ami mindenki számára kötelező. Ez olyan két-két és fél ezer dinár.”

Az újvidéki Európa Kollégiumban jól felszerelt kétágyas szobákba várják ősztől a magyar egyetemistákat. A VMSZ akciójának köszönhetően az érdeklődők június 13-án, 20-án és 27-én is szervezetten tekinthetik meg az épületet

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt