Ugrás a tartalomra

Osnovi za vođenje politike u godinama pred nama

Savez Vojvođanskih Mađara učestvuje na dvodnevnoj izbornoj skupštini Evropske narodne stranke sa pravom glasa, kao pridruženi član

- Ovo je jedinstvena prilika da smo kao pridruženi član prisutni na izbornoj skupštini Evropske narodne stranke, što znači da imamo i pravo glasa: SVM raspolaže sa četiri glasa u skladu sa svojom težinom, odnosno brojem članova.

To znači da možemo da doprinesemo fondu glasova koji u određenim situacijama mora da donosi odluke povodom važnih pitanja. Na izbornoj skupštini se bira predsednik, potpredsednici i generalni sekretar Evropske narodne stranke, a kao što je poznato među kandidatima za potpredsednike je i poslanica Kinga Gal.

Nadamo se da ćemo moći da doprinesemo njenom izboru – izjavio je za „Mađar so“ iz Španije Ištvan Pastor, predsednik SVM-a.

Izborna skupština će prihvatiti i dokumente koji će biti od ključne važnosti povodom politike Evropske narodne stranke u Evropskom Parlamentu, odnosno drugim telima u periodu koji je pred nama, dodao je Pastor.

- Izdvojio bih dva važna dokumenta. Jedan se bavi situacijom nastalom povodom migracije koja je prilično važno pitanje i na ovoj konferenciji. Deklaracija koja je prihvaćena ne sadrži obavezne kvote kao mehanizam rešavanja ovog pitanja.

Ono što je u vezi dugoročne politike još važnije jeste dokument koji, kao osnovni iskaz sadrži izraz teritorijalne autonomije. Mislim da su to veoma važna pitanja koja ovde, na izbornoj skupštini, neće doneti opipljive posledice ali će imati veliki značaj u osnovi za vođenje politike u narednim godinama – ocenio je Pastor.

Predsednik SVM-a je naglasio da pred njegovom strankom od sada ne postoje samo mogućnosti u okviru poslaničke grupe Fidesa u Evropskom Parlamentu, nego će novim statusom unutar Evropske narodne stranke pred SVM-om biti otvoreno političko polje koje znači veliki korak unapred na polju ostvarivanja interesa.

Szerző (Forrás)
Mađar so
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt