Ugrás a tartalomra

Orbán: Segíteni fogjuk a külhoni magyar vállalkozókat

Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Állandó Értekezlet budapesti ülésén jelezte, hogy külhoni fiatal magyar vállalkozókat segítő programok indulhatnak.

A Kárpát-medencei magyarság helyzetéről szólva elmondta, hogy a Délvidéken évek óta jó irányba tartó építkezés halad, egyúttal jelezte: a magyar nemzetpolitikának nem érdeke, hogy az ott létrejött egység sérüljön.

Orbán aggodalmát fejezte ki az erdélyi magyar politikusok ellen indított romániai hatósági vizsgálatok miatt. Budapest visszarendeződést érzékel Romániában a kisebbségi jogok területén, a nyelvhasználat kérdésében pedig az európai jogok elvitatását tapasztalja.

A magyar kormány nagyon szoros szlovák-magyar gazdasági együttműködés mellett tette le a voksát, azt remélve, hogy ez a kooperáció kedvező lesz a felvidéki magyarságnak is.

Kárpátaljára rátérve a miniszterelnök örömét fejezte ki amiatt, hogy hosszú évek szembenállása után összefogás alakult ki az ottani magyarok között.

A horvátországi magyaroknak azt kívánta Orbán Viktor, hogy olyan kormány legyen Zágrábban, amely a nemzeti érzést, a nemzeti büszkeséget pozitív államalkotó tényezőnek tekinti. Szlovéniáról szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország minden segítséget megad Ljubljanának az "újkori népvándorlásból" fakadó feladatokhoz.

A MÁÉRT mai ülésén Orbán teljes körű támogatásáról biztosította az autonómiának azt a formáját, amelyet Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének vezetésével a délvidéki magyarok kiharcoltak maguknak. Ugyanakkor károsnak nevezett minden olyan törekvést, amelyek árthatnak a kialakított együttműködésnek.

Szerző (Forrás)
MTI, RTV
Többi hír