Ugrás a tartalomra

Nyilvántartásba veszik a menekülteket a szerbiai befogadó központokban

Lefényképezik, ujjlenyomatot vesznek és nyilvántartják Szerbiában a menekülteket a befogadó központokban. A szerb hatóságok célja az, hogy visszaszorítsák a bűnözést. A menekültek ugyanis rendszeresen fosztogatnak - a magyar határhoz közeli településeken is - hangzott el az M1 Híradójában.

Csikós László, a szerb kormány szociálpolitikai államtitkára szerint nem új jelenség, hogy a migránsok lopnak az útjukba eső házakból, és olyan is többször történt már, hogy a menekültközpontokban tartózkodók csoportokban járták a környéket, feltört autókat és házakat maguk után hagyva. A szerb kormány ezért úgy döntött, szigorít a bevándorlókra vonatkozó szabályokon.

Hozzátette: megpróbálják kiszűrni azokat, akik biztonság szempontjából az országunkra veszélyt jelenthetnek. Ezentúl mind az öt, menekülteket befogadó központba több rendőrt vezényelnek. Fényképes, kéz és ujjlenyomatos nyilvántartást készítenek a menedékjogot kérőkről, amit csatlakoztatnak az uniós nyilvántartó rendszerekhez.

Ivan Gerginov, menekültügyi biztoshelyettes kijelentette: tiszteljük az uniós követelményeket, a szabad mozgáshoz való jogot, nem lesznek bezárva, de állandó, szigorú rendőri ügyelet tartunk majd.

Simon Ernő, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának budapesti szóvivője egy konferencián arról beszélt, hogy az ENSZ egyezményeit aláíró országoknak a problémák ellenére is nyitva kell tartaniuk az országhatárokat a menekültek előtt.

"Nagyon szorgalmazzuk azt, hogy a menedékkérőket a lehető legritkább esetben, csak mikor az mindenképpen más úton módon nem megoldható, akkor vegyék őrizetbe, és az őrizetnek az ideje a lehető legrövidebb legyen. Bár a koszovói menekültek száma az utóbbi időben jelentősen csökkent, a háborús konfliktusok és szegénység elől azonban továbbra is folyamatosan érkeznek az ázsiai és afrikai migránsok" - tette hozzá.

Szerző (Forrás)
(M1 Híradó), Vajdaság Ma
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát