Ugrás a tartalomra

Növelnék a magyar-szerb határátkelőhelyek számát

Több határátkelő kell Magyarország és Szerbia között. Ez a gazdaság fejlődéséhez is hozzájárulhat – hangzott el ma Magyarkanizsán. A mintegy 160 kilométer hosszú szerb-magyar határszakaszon jelenleg működő hat közúti és két-két vasúti illetve folyami határátkelő van. Ezek számának jelentős mértékű növelését irányozza elő az a magyar kormány által kezdeményezett nemzetközi projekt, amelynek nyitókonferenciáját ma tartották meg Magyarkanizsán.

Növelnék a határátkelőhelyek számát Szerbia és Magyarország között. A két állam között most 27 kilométerenként van valamilyen határátkelő, ami nagyon messze van az Európai Unióban szokványos 5-6 kilométeres átlagtávolságtól. Ez nagyban megnehezíti a határ menti 15 kilométeres zónában élők családi kapcsolatainak fenntartását, a munkavállalást és a diákok utazását is. Magyar Levente helyettes államtitkár: „Nagyon szeretném, hogy jóval 2020 előtt megvalósuljanak ezek a projektek, legalábbis azok, amelyek nem akkora léptékűek, hogy ez lehetetlen volna. Kisebb útfejlesztések, néhány kisebb határátkelőhely megnyitása az mindenképpen szerintem reális, és reális lehet a Szeged-Szabadka-Baja vasútvonalnak a felújítása.”

Első lépésként megkezdődik a széleskörű felmérés a polgárok, de az önkormányzatok körében is – nyilatkozta Kiss András, tervező. „Egyrészt a határokon, másrészt az országokon belül a közutakon, illetve a vasúthálózaton forgalomfelvételek, megkérdezések, interjúk fognak zajlani a következő hetekben, ezt kiegészíti egy úgynevezett háztartásfelvétel, ami telefonos megkérdezéssel ténylegesen a lakosságtól fogja összegyűjteni az utazási szokásaikat.”

A Magyarország által finanszírozott, 16 hónapos futamidejű projekt során a magyar fél, a határ menti dél-alföldi megyék és vajdasági községek önkormányzatainak valamint polgárainak bevonásával 26 lehetséges helyszínen végzi el az elemzést és készít hatástanulmányt a lehetőségekről. „Egy olyan jövőkép alakulna ki, ami ahhoz közelít, ami az európai gyakorlat, hogy 6-7 vagy 10 kilométernyi határszakaszon egy-egy határátkelő van. Erre megvannak a lehetőségek, mert a régi utak azok léteznek, csak átvágta őket a határ és ebben a pillanatban nem járhatóak” – mondta Pásztor István, a vajdasági képviselőház elnöke.

A 23 vizsgálat alá vetett helyszín közül kettő, a Bácsszentgyörgy-Rastina és a régi Röszke-Horgos határátkelő üzembe helyezése már a megvalósítás fázisában van.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt