Ugrás a tartalomra

Népszerűsíteni kellene a szövetkezést

Összefogva kevésbé kiszolgáltatottak a termelők

A mezőgazdasági termelőket tömörítő szövetkezetek előnyei és ezek létrehozásának a lehetőségei szerepeltek a családi gazdálkodás nemzetközi éve és a nemzetközi szövetkezeti nap tiszteletére szombaton délelőtt a zentai városházán megrendezett ünnepség fókuszában.

A Vajdasági Gazdakörök Szövetsége és a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége közös szervezésében tartott, családias hangulatban eltelt összejövetelen a házigazdák nevében Kovács József, a VGSZ elnöke üdvözölte a jelenlévőket.

A találkozón jelen volt Fremond Árpád, a VMSZ köztársági képviselője s a Köztársasági Képviselőház mezőgazdasági bizottságának a tagja, valamint Molnár Viktor tartományi mezőgazdasági segédtitkár is.

A fenntartható fejlődés szempontjából kiemelt szereppel bírnak a szövetkezetek, ezek azonban korántsem töltik be azt a szerepet, amelyet egykoron betöltöttek – mondta többek között köszöntőjében Fremond Árpád, aki rámutatott arra is, hogy népszerűsíteni kell a szövetkezést, mert szövetkezetekbe tömörülve sokkal rugalmasabbak tudnak lenni a mezőgazdasági termelők, s bebizonyított tény, hogy a szövetkezetek könnyebben át tudták vészelni a gazdasági válságot is.

A parlamenti képviselő szerint ezért mindenképpen változtatni kell a hozzáálláson, és növelni kell a szövetkezeti tudatosságot, hiszen összefogva kevésbé kerülnek az emberek kiszolgáltatott helyzetbe.

A rendezvény folytatásában kihirdették a szövetkezeti tudásverseny eredményeit is. A megmérettetésen mindössze két – zentagunarasi és tornyosi termelőkből álló – csapat vett részt, s mindkét társaság elismerésben részesült. Az ünnepségen alkalmi művelődési műsor keretében fellépett a Délibáb Magyar Művelődési Egyesület vegyes kórusa és citerazenekara.

2014-et az ENSZ nyilvánította a családi gazdálkodás nemzetközi évének, hogy középpontba helyezze a családi gazdálkodást és szerepét az éhezés és szegénység elleni világméretű fellépésben, az élelmezésbiztonság szavatolásában, életkörülményeink javításában, a környezet védelmében és a vidék fenntartható fejlődésében.

A nemzetközi szövetkezeti napot minden évben július első szombatján ünneplik annak emlékére, hogy 1844-ben az angliai Rochdale kisváros 28 polgára – a méltányos áron jó minőségű áruhoz juttatás érdekében – e napon hozta létre az Érdemes Úttörők Társaságát, vagyis a legelső szövetkezetet.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Hhzs
Többi hír