Ugrás a tartalomra

Neobična koalicija. Jobik i Korhec protiv Pastora

Novac i moć posvađali vojvođanske Mađare

Politički rascep treba da podeli glasove 300.000 pripadnika mađarske nacionalne manjine. Napad na Pastora treba da obezbedi bočnu podršku Pajtiću i onemogući SVM-u da bude glavni Vučićev igrač u Vojvodini

Približavanje lokalnih i pokrajinskih izbora izaziva prestrojavanje i spajanje često nespojivog među političkim činiocima, ne samo kod partija koje okupljaju većinski, srpski narod već i kod pripadnika manjinskih zajednica. Najnoviji sukob među vojvođanskim Mađarima, najbrojnijoj nacionalnoj zajednici u Pokrajini, pokazao je da novac i moć nemaju uvek isti interes.

Neprikosnoveni Savez vojvođanskih Mađara i Ištvan Pastor nalaze se između čekića i nakovnja. S jedne strane je ultradesničarski Jobik, koji je zabranjen u Srbiji, ali ima svoju kancelariju u Senti. U isto vreme Pastora su napali i njegovi dojučerašnji saborci, okupljeni u Mađarski pokret, koji vodi Tamaš Korhec, nekadašnji potpredsednik SVM-a i donedavno predsednik Nacionalnog saveta Mađara u Srbiji.

CEPANJE BIRAČKOG TELA. Jobik je odlučio da deluje iz poslaničke kancelarije u Senti koju je otvorio Ištvan Savai, inače poslanik te ekstremno desničarske stranke u parlamentu susedne Mađarske. Kako saznajemo, plan je da na izbore ne izađu pod svojim imenom, već da ekstremističke ideje Jobika plasiraju preko nekih manjih stranaka koje okupljaju pripadnike mađarske manjine u Pokrajini, poput Pokreta mađarske nade ili Građanskog saveza Lasla Raca Saboa iz Sente.

Inače, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu podnelo je pre nekoliko dana prekršajnu prijavu protiv Ištvana Savaija zbog table ekstremističke političke stranke „Pokret Jobik za Mađarsku“ na kancelariji koju je u oktobru otvorio u Senti. Upravni inspektorijat je podneo prijavu, jer je Savai postavljanjem ovakve tabele učinio prekršaj na osnovu Zakona o političkim strankama, a prijava je podneta sudu u Senti.

CILJANI EKSTREMIZAM. Međutim, Savai je državi Srbiji odgovorio na svom Fejsbuk profilu da je uopšte ne zarezuje i da mu ne pada na pamet da uklanja spornu tablu.

-Srpske vlasti su mi zamerile zbog table na mojoj kancelariji, izgleda da nemaju od toga ozbiljniju zamerku. Zatražiću mišljenje pravnika iz Delvideka (ovako mađarski ekstremisti nazivaju Vojvodinu-prim.aut.), ali i dalje smatram da nisam uradio ništa protivzakonito, niti napravio prekršaj. Prekršajna prijava na osnovu zakona na koji se poziva Ministarstvo ne pije vodu. Tablu, naravno, neću skinuti – napisao je Savai.

            Savai je krajem oktobra u Senti otvorio kancelariju u nameri da se jednom u četiri meseca tamo sretne sa svojim biračima, kako je rekao, da direktno čuje o problemima s kojim se susreću nakon što su mnogo iz Vojvodine uzeli dvojno državljanstvo i učestvovali na parlamentarnim izborima u Mađarskoj. Otvaranje sličnih kancelarija zabranile su mu  Slovačka i Rumunija, iako su, kao Mađarska, članice Evropske unije. Ekstremno desničarski pokret Jobik, kome pripada Savai, poznat je po svom antisemitizmu i šovinizmu prema Romima, kao i povezanosti s Omladinskim pokretom 64 županije, koji se zalaže za reviziju Trijanonskog sporazuma i vraćanje delova Srbije, Hrvatske, Rumunije, Ukrajine, Slovenije i Slovačke u granice nekadašnje velike Ugarske.

KOKETIRANJE S FAŠIZMOM. Jobik je u centru Budimpešte podigao i bistu regentu Miklošu Hortiju, Hitlerovom savezniku za vreme Drugog svetskog rata, a organizovali su i napad na Ištvana Pastora u centru Budimpešte. Kada  je pre dve godine išao na inauguraciju mađarskog predsednika.

-Jobik je jedina parlamentarna stranka u Mađarskoj s kojim nemamo nikakav kontakt. Nije dobro da partije koje nisu registrovane u Srbiji deluju ovde u političkom smislu. Postupak protiv Savaija je pokrenut, državni organi rade svoj posao i videćemo do čega će doći – rekao je Balint Pastor šef poslanika SVM-a u Skupštini Srbije.

            Potpredsednik SNS-a Goran Knežević je kazao da ideje koje propagira Savai neće doneti ništa dobro mađarskoj zajednici niti drugim građanima u Srbiji, dok je LSV zatražio da kancelarija u Senti odmah bude zatvorena, a da protiv Savaija bude  pokrenut postupak zbog narušavanja ustavnog poretka Republike Srbije i širenja međunacionalne mržnje.

SVAĐA  BIVŠIH SABORACA. S druge strane, tokom vikenda se zahuktao sukob SVM-a sa NVO Mađarski pokret, koju predvode Tamaš Korhec i Laslo Varga, bivši potpredsednik SVM-a. Naime, disciplinska komisija SVM-a donela je odluku o isključenju iz partije devet odbornika koji su osnovali frakciju Mađarskog pokreta u Skupštini grada Subotice. Odluka o isključenju bila je povod da se Korhec žestoko obruši na Pastora, ali i da se izjasni da će Mađarski pokret učestvovati na predstojećim izborima.

-Odmazda koju SVM sprovodi nad članovima NVO Mađarski pokret neviđena je u istoriji mađarske zajednice u Vojvodini. Smatramo da je njihovo isključenje u potpunosti u domenu odmazde zbog toga što su iskazali sopstveno mišljenje i nisu se složili s nekim stavovima predsednika stranke i Ildiko Lovaš. Nema to nikakve veza sa statutom Saveza vojvođanskih Mađara – izjavio je Tamaš Korhec na konferenciji za novinare u Subotici.

PRETNJE I SMENE. On tvrdi da su članovi Mađarskog pokreta izloženi telefonskim pretnjama i smenama, ističući kao primer da su svi urednici „Mađar soa“ koji su članovi Mađarskog pokreta smenjeni s funkcija.

-Mađarski pokret nije i neće postati politička stranka. Ali, potpuno je otvorena opcija da na ovaj ili onaj način Mađarski pokret nastupi na sledećim lokalnim izborima. Ako i dalje bude izostajao dijalog i ako se bude išlo na silu, uz razračunavanje i ovakav nastup, onda se jača ta opcija da je sve izvesnije da moramo biti prisutni na izborima u proleće. Očigledno, predsednik SVM-a misli da je sila najbolji način rešenja za pluralizam. Svako ko je stigao do ove tačke nužno je propao u političkom smislu i mislim da ako se ovako nastavi, ni za koga neće biti dobro – kazao je Korhec i dodao da o tome još uvek nije doneta zvanična odluka.

SPINOVANA KOMEDIJA. Predsednik Skupštine AP Vojvodine i lider SVM-a Ištvan Pastor odgovorio je da je svesno i provokativno kršenje pravila, rovarenje i strančarenje primena sile, a da do rascepa SVM-a neće doći.

-I Subotica i Subotičani imaju na stotinu važnijih pitanja od ove stalno spinovane kereće komedije. No, ono što je sigurno to je da se sva pravila odnose na svih više od deset hiljada članova stranke, a na one koji su visoko pozicionirani ta pravila se posebno odnose. Oni bi trebalo da pokazuju primer, a ne da guraju intrigama i lažima ostale ispred sebe kao topovsko đule – izjavio je Pastor i dodao da se „jednom stražnjicom na dve stolice ne može sedeti“.

BORBA ZA POSLANIKE. Inače, osnivačka skupština Mađarskog pokreta održana je na Paliću 20. avgusta, na dan kada su Mađari širom sveta obeležili Svetog Ištvana, utemeljitelja hrišćanstva u Mađarskoj, prvog mađarskog kralja i osnivača mađarske države. Na osnivačkoj skupštini bilo je oko 300 učesnika, a među njima najviše što bivših, što sadašnjih funkcionera i članova SVM-a.  Kako je tada prvi otkrio Novosadski reporter, osnovni zadatak Korhecovog pokreta je najpre umanjivanje političke moći Ištvana Pastora među vojvođanskim Mađarima.

            Sledeći korak je preuzimanje glasača SVM-a pokušaj da na predstojećim pokrajinskim izborima Mađarski pokret osvoji znatan broj poslanika, koji bi davali podršku Demokratskoj stranci i Bojanu Pajtiću. To bila bi i Pajtićeva osveta Pastoru, koji je od prošle godine na republičkom nivou u koaliciji sa SNS-om i Aleksandrom Vučićem i gotovo da je izvesno da će im pružiti podršku i u pokrajinskoj vlasti nakon prolećnih izbora u Pokrajini.

Szerző (Forrás)
Siniša Kostić, Novosadski Reporter
Többi hír
Műhelymunkát tartott a hétvégén a Nefelejcs kézimunkacsoport, amelyen mintegy kilencvenen vettek részt.
A topolyai Nefelejcs kézimunkacsoport tevékenységéről