Ugrás a tartalomra

Nemsokára hatályon kívül helyezik Csúrog, Mozsor és Zsablya lakosainak kollektív bűnösségét

Heteken belül megszülethet a kormányrendelet, amellyel a Szerb kormány hatályon kívül helyezné a Csúrog, Mozsor és Zsablyalakosaira kirótt kollektív bűnösség terhét. Ezt Pásztor István, a VMSZ elnöke mondta a Duna TV Közbeszéd című műsorában. Amennyiben ez megtörténne az egykori lakosok rehabilitálását is jelentené, valamint az elkobzott ingatlanokat vissza kellene szolgáltatni a volt tulajdonosoknak, vagy kártalanítani kellene azokat, akik még élnek, illetve a leszármazottaikat.

A szerb-magyar történelmi megbékélés részeként a szerb képviselőház tavaly június második felében fogadta el azt a deklarációt, amely elítéli a vajdasági magyarok ellen 1944-45-ben elkövetett atrocitásokat. Ezt követően jelentős térségpolitikai eseményként a szerb és a magyar államfő közösen hajtott főt Csúrogon, az 1942-es magyar razzia szerb, és a második világháborút követő titói partizánmegtorlások magyar áldozatainak emléke előtt. A szerb kormányrendelet viszont azóta várat magára. A rendelet helyezné hatályon kívül Csúrog, Mozsor és Zsablya egykori lakosaira kirótt kollektív bűnösség terhét.

Októberben Ivan Mrkić, Szerbia akkor külügyminisztere budapesti látogatása alkalmával elmondta,hogy ez rövid időn meg fog történni. „Nem tudok pontos dátumot mondani, mikor kerül sor ennek a rendeletnek a meghozatalára, de arra fogunk törekedni, hogy ez minél előbb megtörténjen. Beszéltem a munkatársaimmal, akiknek feladatuk az előkészítése, viszont egészen más dolgokkal vannak leterhelve, de megígérték, hogy a lehető leggyorsabban el kezdenek ezen dolgozni.”

Fél év telt el azóta, ám a kormányrendelet, a megbélyegzett falvak elűzött, elhurcolt és kivégzett lakosai feletti, egyéni tárgyalás nélkül kimondott ítéletet még mindig nem vonták vissza.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Duna TV Közbeszéd című műsorában reményének adott hangot, hogy az új Szerb kormány nagyobb érzékenységet mutat majd. „A kormányrendelet vagy annak a meghozatali kötelezettsége, több mint fél évet várat magára. Én azt remélem, hogy az elkövetkező hetekben ez a kormányrendelet megszületik. Ezzel befejeződik egy fázisa ennek a történelmi igazságtételnek.”

Az 1944-45-ös rendelet hatályon kívül helyezése egyúttal a három falu egyéni eljárás nélkül elítélt lakosainak a törvény erejénél fogva való rehabilitálását is jelentené. Ennek következménye, hogy minden elvett ingatlant vissza kellene szolgáltatni a volt tulajdonosoknak, vagy kártalanítani kellene azokat, akik még élnek, illetve a leszármazottaikat.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát