Ugrás a tartalomra

Nem született végleges megállapodás Brüsszelben

Brüsszel - Jelentős sikerrel, de végleges megállapodások nélkül ért véget Ivica Dačić szerb és Hasnim Thaci koszovói kormányfő 14-ik brüsszeli tárgyalási fordulója szerdán este. Napirenden szerepelt a távközlés, az energetika, a rendőrség, az igazságszolgáltatás és a helyhatósági választások kérdésköre. A tárgyaláson közvetítőként ezúttal is jelen volt Catherine Ashton, az EU külügyi főképviselője.

Belgrád, Prishtina és az Európai Unió brüsszeli hármas találkozója lényegi előremozdulással ért véget; a felek jóindulatukról tettek tanúbizonyságot, de a helyhatósági választásokkal, a távközléssel és az energetikával kapcsolatban végleges megoldás nem született – jelentette ki Hashim Thaci koszovói kormányfő.

A találkozót követően Thaci elmondta, jelentős előremozdulás történt annak a célnak az elérésében, hogy a koszovói szerbek minél nagyobb számban vegyenek részt a koszovói helyhatósági választásokon.

Hozzátette, a megállapodás karnyújtásnyira van a telekommunikáció és az energiaügyek kérdésében is, de még dolgozni kell rajtuk.

Ivica Dačić szerbiai kormányfő a tárgyalást követően elmondta, megállapodás született arról, hogy a koszovói szerbek a már meglevő dokumentumaikkal szavazhassanak a koszovói helyhatósági választásokon. Elmondta, a koszovói helyhatósági választásokon részt vehetnek a kitelepült személyek, tehát azok a koszovói szerbek is, „akik jelenleg Közép-Szerbiában élnek”, de azok is, akik Koszovóban születtek.

Dačić szerint is érzékelhető előremozdulás történt a telekommunikáció és az energetika ügyében, de végleges megoldás nem született.

A szerb kormányfő elmondta: a tárgyalásokat augusztus 27-én folytatják.

Szerző (Forrás)
Beta, RTV
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks