Ugrás a tartalomra

Nem csak múltja, de jövője is van Aracsnak

Tegnap délután tartották meg a romtemplom 17. emléknapját

Csodaszépen szólt a múltidéző tekerőlant Micsik Béla, a népművészet ifjú mesterének keze alatt az aracsi pusztatemplom ódon falai között – ezzel a burdonhúros muzsikával vette kezdetét tegnap délután a tordai Aracs Hagyományápoló Társaság szervezésében a 17. alkalommal megtartott aracsi emléknap. Az ünnepség a ft. Mellár József plébános által megtartott szentmisével kezdődött, amelynek végén Dolinszky Gábor evangélikus püspökhelyettes és Orosz Attila református esperes is igét hirdetett.

A szentmise utánVajda János, az Aracs Hagyományápoló Társaság elnöke köszöntötte a megjelenteket.
– Mi, Tordaiak, 1999-ben az Aracs Társaságot azzal a céllal alapítottuk meg, hogy támogatókat toborozzunk az addig elhagyatott, elfelejtett aracsi pusztatemplom megmentésére. Munkaakciókkal rendezzük belterét, környékét, hogy az idelátogatók be tudjanak jönni és élvezni tudják csodálatos látványát. Minden évben megszervezzük Aracs emléknapját, szentmisével, magyar művelődési műsorral, amely által a jelenlevők megismerhetik az aracsi templom történetét, legendáit, feltöltődnek e szent hely varázsával, hittel, szeretettel, és tovább viszik az aracsi pusztatemplom hírét. Évek során egyfajta kultusz alakult ki az aracsi pusztatemplom körül, a pusztatemplom itteni magyarságunk jelképe, zászlóhordozója lett, magyar zarándokhelyé vált – mondta többek között Vajda János, aki szerint évek kitartó munkájával, hazai és magyarországi támogatással nemcsak az ismeretlenség homályából sikerült kiemelkednie a pusztatemlomnak, hanem immár szakemberek foglalkoznak sorsával, jövőjével.

Dobai János,Torda polgármestere ünnepi köszöntőjében az összetartás fontosságáról és arról beszélt, hogy azok, akik ide eljönnek, felemelő érzéssel, feltöltődve, újjászületve mennek el innen.
– Ezer éven át megmaradni nem volt könnyű, de annak a nemzetnek, amelynek ilyen múltja van, van jövője is. Bár fogyunk és elmennek a fiatalok, mégis vagyunk elegen ahhoz, hogy a terveinket meg tudjuk valósítani – mondta többek között Dobai.
A művelődési műsorban a tordai Aracs Hagyományápoló Társaság tagjai és vendégei léptek fel. Az ünnepségen részt vett Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, dr. Plank Zoltán, Magyarország szabadkai főkonzulátusának konzulja, a VMSZ több köztársasági képviselője és államtitkára, valamint tartományi tisztségviselője. A vajdasági vendégek mellett az eseményre romániai és anyaországi látogatók is érkeztek. Habár a törökbecsei önkormányzat is előszeretettel büszkélkedik az aracsi romtemplommal, a vidékieket és külföldieket semmiféle eligazító tábla nem segíti abban, hol is kell letérni a Törökbecse és Beodra közötti útról a romtemplom irányába.

Többi hír