Ugrás a tartalomra

Napirenden a tartományi választási rendszer megváltoztatása

Újvidék - Pénteken kerül a vajdasági parlament napirendjére az a kezdeményezés, amely a tartományi választási rendszer módosítására irányul.

A kezdeményezés a hatalmi koalíció részét képező Vajdasági Szociáldemokrata Ligától származik. Míg az ellenzék képviselői egyöntetűen támogatásukról biztosították a Liga javaslatát, addig a hatalmi Demokrata Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség nem írta alá a kezdeményezést.

Médiaspekulációk szerint a szóban forgó indítvány a tartományi hatalmi koalíció „átkomponálásának” bevezető aktusa, ám a VSZL-frakció vezetője, Branislav Bogaroški a Beta hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy „sokkal hosszabb út” vezet az új hatalmi többségig, mint azt a sajtóban egyesek feltételezik.

A VSZL azt javasolja, hogy a vajdasági parlamenti választásokat a jövőben kizárólag a részarányos rendszer alkalmazásával bonyolítsák le. Jelenleg ún. kombinált választási rendszer van érvényben: eszerint 60 képviselőt a részarányos rendszerben listás szavazással juttatnak mandátumhoz a választók, míg 60 képviselő a többségi elv alapján, kétfordulós rendszerben kerül be a parlamentbe.

A VMSZ nem támogatja a javaslatot

Pásztor István, a VMSZ vezetője, a vajdasági képviselőház elnöke a Beta hírügynökségnek kijelentette, pártja nem ért egyet a VSZL kezdeményezésével, ezért pártjának képviselői nem is álltak a kezdeményezés mögé.

„Komoly fenntartásaink vannak a kezdeményezéssel kapcsolatban, mert ez megbontja a jelenlegi választási egyensúlyt. Most ugyanis minden vajdasági polgárnak saját képviselője lehet. A javaslat elfogadása esetén viszont abba a helyzetbe kerülnénk, hogy a lakosság közel felének soha nem volna saját képviselője a parlamentben” – értékelte Pásztor.

A DP összevonná a többségi és a részarányos elvet

A Demokrata Párt nem szavaz a vajdasági választási rendszer megváltoztatására, és nem fogadja el a módosítási javaslatot – jelentette ki Borislav Novaković frakcióvezető.

Személyes részarányos rendszert szeretnének, amelyben a pártlistán szereplő konkrét személyekre voksolnának. Így azok kerülnének be a parlamentbe, akikre a polgárok szavaznak, nem pedig azok, akiket a párt jónak lát. Természetesen minden pártnak annyi képviselője lenne, amennyi a megszerzett szavazatok alapján jár. Ez tehát a többségi és a részarányos rendszer összevonása lenne. A Demokrata Párt reméli, hogy konszenzus jön létre a kérdésben.

Az SZHP-nek mindegy, de hatalomváltást akar

A Szerb Haladó Párt azt szeretné, ha a vajdasági választási rendszer módosításának szentelt holnapi parlamenti ülés fordulópont lenne, és hatalomváltáshoz vezetne.

Predrag Matejin frakcióvezető kijelentette, hogy nekik, legerősebb pártként a mostani rendszer is megfelel, de nem vetik el a kisebb pártok javaslatát.

A haladók célja a hatalomváltás, de erről nem tárgyaltak a Vajdasági Szociáldemokrata Ligával, és ez holnap nem is következhet be, de a parlamenti ülés után fölgyorsulhatnak az események.

Az SZHP megérti a VMSZ álláspontját, hogy nem akar a mérleg nyelve lenni.

 

Szerző (Forrás)
Beta, RTV
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát