Ugrás a tartalomra

Muzslyán átadták a felújított tájházat

A Muzslyai téli napok rendezvénysorozat keretében megnyitották a felújított tájházat. Az ünnepségre meghívták Pásztor Istvánt, a VMSZ elnökét és Hajnal Jenőt, a Magyar Nemzeti Tanács elnökét. A vendégek a tepertőfesztivált is megtekintették. Kerekasztal-beszélgetést is tartottak, amelyen a település jelenéről és jövőképéről volt szó.

Muzslya az idén ünnepeli fennállásának a 125. évfordulóját. A központi ünnepséget szeptember első felében tartják, a helyiek azonban már most elkezdték az ünneplést.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke: „A múltnak a megőrzése az egymásba kapaszkodásnak a lehetőségét és apropóját tudja jelenteni. Úgyhogy ilyen szempontból fontos a tepertőfesztivál, ilyen szempontból fontos az, hogy van hagyományápoló klub, ilyen szempontból fontos, hogy létrejött és megnyílt ez az épület, ahol a hagyományok kiállítására, a hagyományok őrzésére nyílik lehetőség és alkalom.”

Muzslyán a régi tárgyak gyűjtése már hosszabb ideje tart. A jelenlegi kiállítási tér kicsi, így az összes begyűjtött tárgyat nem lehetett kiállítani. Ezzel azonban megteremtődtek az előfeltételek a tájház létrehozására.

Gregus József, a Muzslyai Amatőr Szakácsok és Hagyományápolók Egyesületének elnöke elmondta: „Az én álmom az volt, hogy Muzslyának tényleg lesz egy tájháza, udvarral ellátott tájháza, ahol minden elfér.”

A Brazíliában élő Tavaszi Kamilla Budapesten tanul magyar nyelvet. Elődei Muzslyáról származtak, ezért úgy döntött, hogy felkeresi családja szülőföldjét. „Nagyapám Muzslyán született 1902-ben. Családom előbb Hollandiába majd Brazíliába költözött. Sok történetet hallottam a muzslyaiakról és úgy döntöttem, hogy felkeresem őseim hazáját.”

A 125 éves jubileum alkalom arra is, hogy felmérjék, milyen jövőképe van a közösségnek.

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke: „Jövőt csak akkor lehet építeni, hogyha fiataljaink vannak. Hogyha ezek a fiatalok itt tudnak maradni, s ilyenkor az iskola felé kell fordulni. S épp ezekben a napokban folynak azok a megbeszélések is, hogy milyen iskolahálózatok lesznek, milyen magyar osztályok nyílnak épp itt, ezen a tájon.”

Muzslyán a település jelenéről és jövőképéről kerekasztal-beszélgetést is tartottak.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt