Ugrás a tartalomra

A mozgássérültek akadálymentes közlekedéséért

Pobedán a nyár folyamán készült el az egészségügyi rendelő bejáratához vezető, a mozgássérültek akadálymentes közlekedését elősegítő feljáró, amelyet nemcsak a helybeli lakósok, hanem a pobedai, kavillósi és svetićevói páciensek is igénybe vesznek. A helyi közösség jóvoltából, a létesítmény bejáratához vezető járdaszakaszon új járólapokat helyeztek el, területrendezés is zajlott.

A napokban zárult az az öt hónapos futamidejű, a Szerbiai Munkaügyi Minisztériumnál nyert, 322 000 dinár értékű pályázat, amely az akadálymentesítést célozta meg és amelynek keretében a feljáró is kiépült.

E beruházás kivitelezésére 242 000 dinárt különítettek el. A nyertes pályázat hordozója a Kis Bácska elnevezésű, szklerózis multiplexben megbetegedetteket tömörítő civil szervezet volt.

A projektum esetében támogató partnerként a topolyai önkormányzat szerepelt, direkt partnerséget a Kis Bácska szervezettel pedig a pobedai helyi közösség vállalt, amely a terv kezdeményezőjeként lépett fel.

A pályázat sikerre vitelében Balassa Endre projektmenedzser vállalt kulcsszerepet, aki, mint azt a beruházás helyszínén a napokban Vikor László, a pobedai helyi közösség tanácsának elnöke ki is fejtette, mentori feladatokat is ellátott a pályázatírás menete során.

A tanácselnök elégedettségének adott hangot a beruházás megvalósítása okán, kiemelve, reméli: a pobedai helyi közösségnek a Kis Bácskával való első, ugyanakkor sikeres együttműködése folytatódik a jövőben is, csakúgy, mint a Szerbiai Munkaügyi Minisztériummal. 

Felhívta a figyelmet annak fontosságára, hogy megítélése szerint a jövőben egyre inkább szükséges az egyes helyi közösségek illetékeseinek a költségvetési eszközök felhasználásáról való gyakorlata felülbírálására. Mint kiemelte, a helyi közösségek szintjén való önszerveződésre, aktív szerepvállalásra, pályázási lehetőségek megragadására kell törekedni.

Megtudtuk: elsődleges céljaik között szerepelt, hogy a pobedai egészségügyi létesítménynél tervezett feljáró kiépítésével párhuzamosan e projektum keretében a kavillói ökokút környékét is rendezzék és akadálymentesítsék a mozgásukban korlátozottak számára, azonban anyagi eszközök hiányában ez a beruházás 2014-ben nem valósulhatott meg.

Az utóbbi kivitelezése a pobedai helyi közösség jövő évi tervei között szerepel. Sikerként könyveli el azonban, tudtuk meg Vikortól, hogy az idei költségvetési évben a helyi közösség 150 000 dinárt tudott elkülöníteni a célból, hogy új járólapokat helyezzenek el az egészségügyi létesítmény környékén, rendezzék annak zöldövezetét. A munkálatok kivitelezője mindkét beruházás esetében a magyarkanizsai Baupartner volt.

A projektzáró alkalmi rendezvényt megtisztelte jelenlével Balassa Endre projektmenedzser, valamint egyesülete tagjainak társaságában Nyeső Paul, a Kis Bácska elnöke is.

– Nagy örömünkre szolgál, hogy a pobedai helyi közösség e projektum iniciátora volt. A Kis Bácska azért is formálódott, céljai között szerepel, hogy ne csak a multiplex szklerózisban megbetegedettek, hanem más rokkantsággal együtt élők életminőségének javítását is segítse.

E feljáró kivitelezése apropóján, ezúton is szeretném felhívni más helyi közösségek figyelmét is arra, hogy a Kis Bácska örömmel vállal partnerséget ilyen és hasonló célkitűzésű projektumok megvalósításában.

Természetesen nemcsak egészségügyi létesítmények esetében, hanem minden olyan létesítménynél történő beruházás sikerre vitelében, amely a rokkantak számára könnyebb hozzáférhetőséget eredményezhet – nyilatkozta Nyeső.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Sz.A.
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP