Ugrás a tartalomra

MNT-ülés: költségvetés, jövő évi tervek, programok

Elfogadták az MNT jövő évi büdzséjét a Magyar Nemzeti Tanács 13. rendes ülésén. A 2015-ös évi költségvetés módosítását is megszavazták a tanácstagok.

A Magyar Nemzeti Tanács jövő évi költségvetéséből, amelynek összege 744 millió dinár, több pénz jut a nemzeti önazonosságot őrző rendezvények támogatására. A vajdasági magyar fesztiválokat és az egyházi jellegű megmozdulásokat is kiemelten pénzelik majd, de jut az oktatásra is. Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke: “A Vackor, az iskolabusz és a napközis programok. A magyar identitást fejlesztő és erősítő programok. A külhoni magyar tematikus évek, amely 2016-ban a vállalkozók éve lesz. A felsőoktatási ösztöndíjprogramok. A felsőoktatási szakkollégiumi programfejlesztés. Diplomahonosítás költségeinek visszatérítése. A szórványstratégia támogatására elkülönített összeg.”

Tari István úgy véli, a jövő évben hatékonyabban kellene felügyelni a pénzeszközök szétosztását. A VMDK képviselője a 2014-es szintre szorítaná vissza az MNT dolgozóinak bérezését. Tari István, a VMDK képviselője: “Elfogadhatatlannak és indokolatlannak tartom, hogy az MNT 36 millióról 43 millióra emelte az alkalmazottakkal kapcsolatos kiadásait.”

A Magyar Nemzeti Tanács anyagi háttere 8 bevételi forrásból tevődik össze. Az előző évi fel nem használt eszközeiből. Külföldi államok által folyósított támogatásokból. A Szerb Köztársaság 2016. évi költségvetéséből befolyt összegből. A Vajdaság Autonóm Tartomány büdzséjéből átutalt pénzekből. Önkormányzati támogatásokból, kamatbevételekből. Jogi és természetes személyek önkéntes adományaiból. Illetve egyéb bevételekből. Hajnal Jenő hozzátette, hogy az Európai Unió felé vezető úton minden támogatási forrást ki kell aknázni. Az MNT elnöke a magyar kormány támogatását is megköszönte. Hajnal Jenő, MNT-elnök: “Azt mutatja a kisebbségi akcióterv vitája az Európai Unió felé haladásban, hogy más forrásokat is elő kell teremteni a kisebbségeknek. A magyarság szempontjából nyilvánvalóan az az anyaországi támogatás, ezt a hatalmas hálózatrendszert a kultúrában, oktatásban, tájékoztatásban nem tudná megvalósítani.”

A tanácstagok a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet 2016-os évi munka- és pénzügyi tervét véleményezték. Napirenden szerepelt még a Forum Könyvkiadó Intézet, a Magyar Szó, valamint a Hét Nap Lapkiadó Kft. és a Mozaik Alapítvány pénzügyi tervének jóváhagyása.

A Pannónia Alapítvány jövő évi pénzügyi és munkatervét is elfogadta a Tanács. Bodzsoni István igazgató kiemelte: az elmúlt év dinamikus fejlődését követnie kell a pénzügyi háttér stabilizálásának. A Pannónia Alapítvány igazgatója hozzátette, büszke a Pannon RTV sikereire, és arra, hogy a médiaház rengeteget fejlődött az elmúlt időszakban. “A legnagyobb eredménye a Pannonnak az elmúlt 4 évben, különösen 2015-ben az a 100-110 újságíró, munkatárs, operatőr, technikus, akik úgy dolgoznak, mint a legnagyobb profik. Bizonyították ezt a migránshelyzetben, ahol napi 24 órában voltak kint a terepen.”

A képviselők a zentai Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ, a Zentai Magyar Kamaraszínház, a Juhász Erzsébet Könyvtár és a József Attila Könyvtár 2016. évi munka- és pénzügyi tervét is elfogadták

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt