Ugrás a tartalomra

MNS: Odobreno 29 malih odeljenja

Predstavnik DZVM postavljao pitanja o kadrovanju u medijima, stipendijama...

Mađarski nacionalni savet je na današnjoj sednici u Subotici u 29 slučajeva podržao otvaranje odeljenja sa manje od 15 đaka.

Donete su odluke i o zameni članova upravnih odbora u listovima "Mađar so" i "Het nap", kao i o podršci učesnicima konkursa za medijske i kulturne subvencije - javlja dopisnica "Vajdašag ma".

Nakon što je Peter Kokai, nekadašnji glavni urednik "Mađar so"-a dobio otkaz, na njegovo mesto je iz redova zaposlenih u upravni odbor predložen Ištvan Fodor - rekla je Aniko Jeras, predsednica Izvršnog odbora MNS.

Ištvan Tari, član MNS iz redova Demokratske zajednica vojvođanskih Mađara je skrenuo pažnju na to da je validno glasalo 79 zaposlenih u "Mađar so"-u, ali da u podeljenim materijalima stoji da je bilo samo 45 važećih listića.

Zašto nije važeći glas onih koji smatraju da nijedan kandidat nije pogodan da bude izabran, zapitao se opozicioni političar, podsetivši na to da je od 79 novinara i saradnika s pravom glasa Fodoru pokloilo poverenje samo 36.

Atila Babi, koji vodi zapisnik je priznao da u zapisniku ima grešaka, dodavši da je MNS signalizovao nedostatke "Mađar so"-u, ali da nije napravljen novi zapisnik. Glasački listić je preuzelo samo 45 osoba, ostali nisu učestvovali na glasanju - izjavio je Jene Hajnal, predsednik MNS.

Nakon ostavke Karoja Pala, nova članica UO "Het nap"-a je postala Čila Farago. Tari je rekao da je obrazloženje Palove ostavke takođe kontradiktorno i rekao da postoji sukob interesa u slučaju tri člana. Za izbor Farago je glasao 21 član MNS, jedan je bio protiv, a jedan uzdržan.

MNS je dao pozitivno mišljenje na izbor Ane Vereš na mesto v.d. direktorke biblioteke "Jožef Atila" u Kanjiži, a prihvaćeno je i mišljenje IO u vezi s izborom više direktora škola i članova upravnih i školskih odbora.

U svim (29) slučajevima je data saglasnost na predlog pokrajinskog sekretara za obrazovanje u vezi s otvaranjem mađarskih školskih odeljenja s malim brojem đaka.

Većina prisutnih članova MNS je podržala odluke o raspodeli novaca na kulturnim i meijdkim konkursima u Subotici, Sremskoj Mitrovici, Kuli i Odžacima.

Ištvan Tari je rekao da MNS pokušava da legalizuje nelegalni radio iz Hajdukova, jer je ta stanica pružila jednopartijsku podršku za vreme izborne kampanje.

Tari je spomenuo i problem oko stipendija koje raspodeljuje MNS. Po njegovim rečima MNS je pozvao sveže diplomce da vrate iznos stipendija, jer nakon završetka fakulteta više nema stipendija, a master studije još nisu započele. Tari će na ovo pitanje i na pitanje u vezi sa ukidanjem TV Mozaik iz Novog Sada dobiti odgovor u pisanoj formi.

Marta Petkovič, članica IO izvestila je MNS o tome da se ove godine više od 100 studenata prijavilo u Studentski dom "Evropa" u Novom Sadu, što je ocenila uspehom, jer je pre godinu dana taj broj bio samo 66.

MNS je danas razmotrio 66 tačaka dnevnog reda.

Szerző (Forrás)
Vajdasag Ma
Többi hír