Ugrás a tartalomra

Miniszteri posztot ígért a VMSZ-nek a Szerb Haladó Párt az új szerb kormányban

Befejeződött a szerbiai kormánykoalíciós tárgyalások első köre. A leendő miniszterelnök, Aleksandar Vučić, a Szerb Haladó Párt elnöke elsőként a Vajdasági Magyar Szövetséggel ült tárgyalóasztalhoz. A VMSZ átadott egy hatoldalas dokumentumot, amelyben a legnagyobb délvidéki magyar párt azon programpontjai szerepelnek, amelyeket szeretnének az új kormányprogramban viszontlátni.

Hatalmas sajtóérdeklődés közben kezdődtek meg az új szerb kormány koalíciós tárgyalásai. Aleksandar Vučić leendő miniszterelnök az összes lehetséges partner közül először a Vajdasági Magyar Szövetséggel kezdett tárgyalásokat. Kijelentette: az SZHP hétvégi elnökségi ülésén kizárólag abban volt teljes egyetértés, hogy a VMSZ-t kérjék fel a koalícióra, a szocialisták és az Új Demokrata Párt meghívásával nem mindenki értett egyet. De nem ez volt a legnagyobb meglepetés.

„Ami minket illet, nekünk semmi kifogásunk az ellen, hogy a Vajdasági Magyar Szövetségnek és Pásztor Istvánnak miniszterei legyenek. Ezt nyíltan megmondtam neki is, és mint ahogy látják, önöknek is” – nyilatkozta Aleksandar Vučić.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kiemelte: a koalíciós meghívást az eddigi munka igazolásának érzi, vagyis megéri tisztességesnek lenni. Vučić miniszteri pozíciókra utaló kijelentésével kapcsolatban úgy fogalmazott: ez az ajánlás már közel két éve folyamatosan a levegőben van. „Mi nem azért nem adtunk eddig minisztert, mert nem volt rá lehetőségünk, hanem azért nem adtunk, és most sem fogunk adni, mert az a meggyőződésünk, hogy nem akarjuk áthelyezni a politizálásunk fókuszát ilyen módon a köztársasági szintre. Azt gondoljuk, hogy igazán hatékonyan úgy tudunk politizálni, ahogy eddig is mondtam, államtitkári szinten, és problémák megoldására fókuszálva, nem pedig miniszteri pozíciókban és székekben gondolkodva” – hangsúlyozta Pásztor István.

A találkozón egyébként főleg a nehéz gazdasági helyzet megoldásáról tárgyaltak, de szó volt Szerbia európai uniós csatlakozásáról, illetve Vajdaságról is, de nem az esetleges rendkívüli választások kiírásáról. „Szerintem a tartományi hatalom számára a legnagyobb terhet a legitimitásának az elveszítése jelenti, nem a törvényességről, hanem a legitimitásról van szó. Ezzel mások kell, hogy foglalkozzanak. Mi ma a statútum meghozataláról tárgyaltunk. Önök is tudják, hogy alkotmányos határidőink vannak. Foglalkoztunk a finanszírozással, a felgyülemlett gazdasági problémákkal, és nem azzal, hogy ki kinek a székébe ül majd” – tette hozzá Aleksandar Vučić.

A Szerb Haladó Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség koalíciós tárgyalásai folytatódnak, a politikusok a hétvégén újra találkoznak. Aleksandar Vučić pedig kedden a Szerbiai Szocialista Párttal, szerdán pedig az Új Demokrata Párttal ül tárgyalóasztalhoz. A várakozások szerint a jövő héten már személyi és pozícióbeli kérdésekről is folynak majd megbeszélések, de az már biztos, hogy az új, maximum 19 tagú új kormány lesz a többpártrendszer szerbiai bevezetése óta a legkisebb kabinet.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt