Ugrás a tartalomra

Ministar unutrašnjih poslova Baden Virtemberga Rajnhod Gal posetio Skupštinu APV

Novi Sad, 4. novembar – Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, zajedno sa šefovima i predstavnicima poslaničkih grupa u Skupštini APV, razgovarao je danas sa delegacijom nemačke pokrajine Baden-Virtemberg, koju je predvodio ministar unutrašnjih poslova Rajnhold Gal.

Ministar Gal, koji boravi u višednevnoj poseti Republici Srbiji, i njegovi saradnici izrazili su zadovoljstvo zbog mogućnosti da posete i Skupštinu i Vladu AP Vojvodine, a posebno su bili zainteresovani za teme koje se odnose na dosadašnju saradnju Vojvodine i Baden Virtemberga, položaj i prava nacionalnih zajednica u Vojvodini i pitanja u vezi sa nadležnostima pokrajine.

Predsednik Pastor istakao je da se Vojvodina ponosi svojom tradicijom i višenacionalnošću, te da zakonski okviri i rešenja koja se odnose na položaj i prava nacionalnih zajednica, u oblastima obrazovanja, informisanja, kulture, upotrebe jezika i pisma mogu da posluže kao primer u regionu.

Predsednik Pastor i ministar Gal su kao veoma dobre i intenzivne ocenili partnerske odnose između Vojvodine i Baden Virtemberga, koji permanentno traju od 2002. godine, a krunisani su i prošlogodišnjim potpisivanjem Zajedničke izjave o namerama između dva parlamenta.

„Zajedničkim radom i ambicijom stvorili smo institucionalni okvir koji u punoj meri olakšava i omogućava saradnju u različitim oblastima i veoma smo zadovoljni što je ta saradnja popunjena i konkretnim sadržajima“, istakao je Pastor. Na sastanku je ocenjeno je da je veliki potencijal u produbljivanju saradnje moguće ostvariti kroz Dunavsku strategiju, s obzirom na to da su obe pokrajine, kao i Nemačka i Republika Srbija, od samog početka aktivni učesnici procesa uspostavlja aktivne saradnje duž dunavskog sliva. 

Članovi obe delegacije istakli su ulogu nemačke nacionalne zajednice iz Vojvodine u uspostavljanju i održavanju bliskih odnosa i veza, kao i ulogu udruženja Podunavskih Švaba, čiji su članovi dali početni impuls i podršku ovoj saradnji.

Sastanku su, pored članova delegacije Baden Virtemberga, pisustvovali i ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman, predsednik i predsednik IO Nacionalnog saveta nemačke nacionalne manjine Laslo Mandler Gence i Anton Bek, kao i šefovi i predstavnici poslaničkih grupa u Skupštini APV Borislav Novaković, Pavle Budakov, Predrag Matejin, Dušan Jakovljev, Ilona Pelt i Miloš Gagić.

Szerző (Forrás)
skupstinavojvodine.gov.rs
Többi hír
A következő éveket is a Szerbia és Magyarország közötti kiváló kapcsolatok továbbfejlesztése, fontos projektumok megv
Noha a megalakult szerbiai kormány előtt számos kihívás van, a VMSZ új elképzelések kivitelezésére számít
A minap megalakult Szerbia új kormánya, ennek kapcsán Vicsek Annamáriával beszélgettünk, aki az elmúlt 8 évben az Okt
Annamária nyolc évig töltötte be az Oktatási Minisztérium államtitkári posztját