Ugrás a tartalomra

Minél többet dolgozunk, annál több a teendő

Szerbia kitart az európai integrációs politika mellett, még ha egyre nehezebb lesz is ez az út – Háromnapos tanácskozás kezdődött Újvidéken Európáról

Szerbia megfelelő úton halad a gazdaság terén, gyorsabban fejlődik, mint az európai országok többsége, lényegesen csökkentette az államadósságát is, ezért gazdasági értelemben mindenképpen Európa részét képezi – fogalmazott Aleksandar Vučić szerb államfő ma Újvidéken, a Tartományi Képviselőház üléstermében megtartott konferencián. A Konrad Adenauer Alapítvány szervezésében létrehozott tanácskozáson Szerbia és a régió európai perspektívájával foglalkoztak, s az államfő saját meglátásait közölte az európai integrációs folyamattal kapcsolatban. Az Európa a téma – összeköttetéseket teremtünk munkacímű konferencia jó alkalom volt arra, hogy ki-ki a saját szemszögéből közelítse meg Európa jelentőségét és jelentéstartalmát, szerepét a Nyugat-Balkánon és Szerbiában. Vučić emlékeztetett: még sok a teendő a jogállamiság terén, akkor is, ha néha úgy tűnik, a jogállamiság kapcsán felmerülő brüsszeli kritika csak nyomásgyakorlás a koszovói kérdés rendezése végett. Szerbia határozottan kitart az európai úton, értékelte az államfő, bár tudja: minél többet dolgozunk az ügyön, annál több lesz a teendő is.

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke nehéz feladatnak nevezte az európai közeledést. Mégis nagy utat tettünk meg, melyre büszkék lehetünk, fogalmazott. Vajdaságot sokszor kis Európának nevezik, emlékeztetett: több mint 20 nép lakóhelye ez, nemzeti tanácsok hoznak itt döntéseket, valódi sokszínűség jellemzi. A népek egyrészt különböznek egymástól a nyelv, kultúra, konyha alapján, de összekapcsolja őket a vágy, hogy Szerbia egy fejlett állam legyen. Ez teljesen normális – itt van valamennyiünk hazája, értékelte. A múltról ma már úgy beszélünk, hogy történéseit megfelelőképpen dolgozzuk fel, s ez példaértékű egész Európa számára, hívta fel a figyelmet.

A tanácskozáson jelen volt prof. dr. Norbert Lammert, a Bundestag korábbi elnöke, Thomas Schieb, Németország szerbiai nagykövete, Norbert Beckmann-Dierkes, a Konrad Adenauer Alapítvány szerbiai elnöke, valamint Miloš Vučević, Újvidék polgármestere is.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, v-ár (Fotó: Dávid Csilla)
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks