Ugrás a tartalomra

Mindenki jelentkezhet

Az alacsonyabb tanulmányi eredményű tanulókat is arra biztatják, hogy pályázzanak a szabadkai Diákotthonba való elszállásolásért

Összesen 464 diák számára van férőhely a szabadkai Diákotthonban. Amióta a két éve nyílt új szárnynak köszönhetően 114-gyel megnövekedett a férőhelyek száma, az alacsonyabb tanulmányi eredményű tanulókat is biztatják arra, hogy jelentkezzenek bátran, hiszen immár nekik is lehet esélyük diákotthoni elszállásoláshoz jutni.

Ahogy Gyivánovity Róbert, a Diákotthon igazgatója elmondta, a férőhely számának növekedésével a korábban megszokott tanulmányi átlag alá esik a tanulmányi átlageredmény, amivel bejutnak a kollégium lakói.

A Diákotthon a szórólapokat májusban már eljuttatja az általános iskolákba, ezen minden szükséges információt megtalálnak az érdeklődők, ahogyan a Diákotthon honlapján is, valamint a pályázati felhívás a sajtóban is megjelenik. A pályázati időszak július elején kezdődik.

– Jelentkezzenek bátran a diákok! Az is fontos, hogy ez az üzenet eljusson a szórványba is. Tavaly Pásztor István segített abban, hogy a szórvány is értesüljön erről. Az MNT is segített a körlevelünket eljuttatni a szórványba. Ennek meg is lett a foganatja, mintegy 20 tanulóval többen jelentkeztek a szórványterületekről – hallottuk az igazgatótól. – Sokáig dolgoztunk azon, hogy a Diákotthonról elterjedjen a hír, hogy itt biztonságban vannak a gyerekek.

A biztonságra nagyon odafigyelünk. Amit megtehetünk, azt megtesszük. Amíg itt vannak az internátusban, addig teljes felügyelet alatt vannak a gyerekek. S amikor kint vannak a városban, ott is megpróbáltuk leszűkíteni azt az időt, amikor kontroll nélkül vannak kint. A kimaradáshoz szülői kérelem kell. Amikor a diákok iskolai rendezvényen vesznek részt vagy például színházba mennek, akkor persze megengedjük, hogy ezeken ott legyenek, de ilyenkor az iskola kikéri a diákokat vagy nevelő van velük.

Tehát pontosan tudjuk, hogy ki megy és van is, aki visszakíséri a diákokat a Diákotthonba. Szerintem az itt működő rendszer emeli ezt a diákotthont az ország legjobb diákotthonai közé. Fokozott felelősségtudattal dolgozunk.

A Diákotthonban megvannak a körülmények, hogy a tanulók tanuljanak, a nevelők korrepetálni is tudják a diákokat különböző tantárgyakból, de sok lehetőség van arra is, hogy szórakozzanak, kellemesen töltsék a szabadidőt, hiszen sok szakcsoport is működik.

Most készülnek a gyerekek a Domijada versenyekre, a diákotthonok versenyére. Március 22-én lesz a kulturális szakcsoportok vajdasági versenye, április 5-én pedig a sportcsoportok vajdasági megmérettetése. A legjobbak április 12-én mérettetnek meg a köztársasági versenyen.

Az új szárny megnyitásakor minden munkarészlegben százalékosan nőtt a dolgozók száma is. A munkaszervezés is némileg változott, a nevelők váltáscseréje is aktívabbá, a munkaidő is szervezettebbé vált.

– Szinte azt mondhatom, hogy nincs is rendbontás, és hosszú évek óta nincsenek nemzeti jellegű kilengések sem. A nemzeti kérdés egyáltalán nem téma itt – hangsúlyozta az intézményvezető.

A kollégium lakói jelenleg 5358 dinárt fizetnek havonta. Ez az egy diákra jutó havi összköltség mintegy 30 százaléka, a többit az állami költségvetés finanszírozza. Az egy diákra jutó havi összköltség 22 105 dinár, ebből 16 747 dinárt fedez az állam, a diákoknak a fennmaradó összeget, tehát 5358 dinárt kell kifizetniük.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Tápai Renáta
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP