Ugrás a tartalomra

Mi lesz a vajdasági termőfölddel?

A termőföldről szóló törvény módosításairól konzultáltak a gazdaszervezetek és az önkormányzatok képviselőivel Szabadkán a VMSZ illetékesei.

A javaslat legnagyobb változtatása, hogy a kistermelők állami földterületet vásárolhatnak, illetve, hogy a befektetések serkentése miatt akár külföldiek is bérelhetnek majd hosszú időre állami földeket.

Mi lesz a vajdasági termőfölddel? Ez volt a szabadkai egyeztetés legnagyobb vitát kiváltó témája. Egyes gazdaszervezetek szerint félő, hogy a külföldi spekulatív tőke még nagyobb területekhez juthat a földörvény tervezett módosításai által a messze földön híres vajdasági termőföldből.

Az önkormányzatok a területükön levő állami földek 30 százalékát lesznek kötelesek bérbe adni 30 évre a nagybefektetőknek. Nagy Miklós, elnök, Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége: “Jelen pillanatban az egyetlen olyan nagybefektető, akiről beszélnek az a Tönnies német cég, amely Szerbiában 22 farmot szeretne felépíteni, ebből most öt farmra kötnék meg a szerződést.

Ezt Bánát területén tervezik, ami azt jelenti, hogy Nagykikindán, Nagybecskereken, Pancsován és a környékén minden önkormányzatban elkérnének 3 ezer hektár földterületet. Egy-egy farmra 3 ezer hektárt kérnek. Akkor hajlandóak ezt a nagyberuházást megejteni.”

A Vajdasági Magyar Szövetség azért kezdeményezte a párbeszédet, hogy még időben megfelelő javaslatokat nyújtsanak be a földtörvény módosítására. Minél távolabbra szeretnék tolni azt az időpontot, amikor a külföldiek termőföldhöz juthatnának Vajdaságban.

Fremond Árpád, köztársasági parlamenti képviselő, VMSZ: “Maga a kormány hatékonyabb termőföld politikát szeretne az elkövetkező időszakban.

Hatalmas területek az ő állításuk szerint nincsenek kiadva, és ezen szeretnének változtatni. Rengeteg visszaélés volt a múltban az állami földek bérbeadásával kapcsolatban.

Ezt a témát is szeretnénk körbejárni. Fontos az, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség képviselje azokat az álláspontokat, amiket az elmúlt időszakban is.

Azt szeretnénk, ha a mi termelőink kezében tudna a termőföld maradni és hogy a külföldiek minél kisebb mennyiségben tudjanak hozzájutni.”A tervezett módosítások által új eleme lesz a termőföldről szóló törvénynek, mégpedig az, hogy a kistermelők állami földterületekhez juthatnak.

Ehhez bizonyos feltételeket kell teljesíteniük. Juhász Attila, mezőgazdasági államtitkár, VMSZ: “A kistermelők számára nagy előny lesz, hogy földterületeket tudnak majd vásárolni, állami tulajdonban levő földterületet. Az vásárolhat majd, akinek maximum 30 hektáros földterület van a tulajdonában és legtöbb 20 hektárt tud majd megvásárolni.

Ahogy a törvénymódosítási ajánlatban van öt éves határidő alatt tudja ezt majd kifizetni.” Egyes résztvevők szerint a törvénymódosítás tervezete nem rendelkezik pontosan a földvásárlás feltételeiről.

gy maradnak olyan kiskapuk, amelyek akár külföldiek kezére is játszhatják az állami földterületeket. Osztrogonác Simon, mezőgazdasági megbízott, Városi Tanács, Szabadka: “A termelők ezt bizonyos szinten támogatják, mert meg vannak győződve róla, hogy ők is labdába fognak tudni rúgni, és vásárolni tudnak majd állami földeket.

Erről én egyáltalán nem vagyok meggyőződve, mert nálunk minden törvény mellett van kiskapu. Az én érzésem szerint ezeket a földterületeket nagyjából külföldi állampolgárok bizonyos zsebszerződésekkel fogják megvásárolni.”

A földtörvény tervezett módosítása szigorú feltételekhez köti majd az állami földek bérbeadását. Az ebből származó bevételeknek 40 százaléka az önkormányzatokat, 30 százaléka a tartományi, 30 százaléka pedig a köztársasági költségvetést illeti.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt