Ugrás a tartalomra

A mezőgazdasági termelők érdekében írt levelet Pásztor István

Levélben kéri a köztársasági kormánytól a földművesnyugdíj és az egészségbiztosítási járulék, valamint a kapcsolható mezőgazdasági eszközök regisztrálása körül kialakult probléma sürgős megoldását Pásztor István, a tartományi parlament elnöke.

Tarthatatlan a két kérdésben kialakult állapot, és erre sürgős megoldást kell találni – fogalmazott Pásztor István. Az erről szóló levelet ma eljutatta a kormányfőnek, aki egyben belügyminiszter, a kormány alelnökének, a pénzügy-, a mezőgazdasági és a közlekedési minisztereknek.

Nagy gondot okoz a nyugdíj és a betegbiztosítási járulék visszamenőleges megfizettetése – fogalmazott a tartományi képviselőház elnöke. „Rengeteg háztartás, rengeteg gazdaság kapott olyan végzéseket, amelyek alapján több százezer, van, akinek több mint kétmillió dinárt is kell fizetnie hátralék gyanánt. Az embereket ez a helyzet úgy érte, mint derült égből a villámcsapás. A magyarkanizsai községben például, állítólag, kétezren kaptak ilyen végzést” – mondta Pásztor István.

Fejtörést okoz a kapcsolható eszközök bejegyzése is. Hamarosan ugyanis beindulnak a tavaszi munkálatok a földeken, és akkor a földműveseknek ki kell menniük a közutakra, a kapcsolható eszközökkel a traktorokon. Ezen eszközöket azonban nem lehet regisztrálni, a közlekedést ellenőrző rendőrök pedig büntetnek. „Nem is értem, hogy honnan jut valakinek az eszébe például, hogy permetezőgépre vagy ekére, egyéb más kapcsolható eszközre azt követelje, hogy regisztrálják.

Ez lehetetlen. Ha lehetetlen, akkor nem szabad azt a helyzetet tűrni és fönntartani, hogy a termelőket leállítják, kérik ezeknek az eszközöknek a regisztrációs papírját, amit nem tudnak felmutatni, mert ezeket az eszközöket nem lehet regisztrálni. Mivel nem tudnak ilyen papírt adni, akkor a kihágási bírónál feljelentik őket, több tízezer dináros büntetéseket szabnak ki rájuk, az engedélyüket több hónapra elveszik. Ezért ez egy tarthatatlan helyzet” – hangsúlyozta Pásztor István.

A levelekben a tavalyi, eddig ki nem fizetett támogatások rendezését is követeli a házelnök. Elvárja, hogy a köztársasági szervek sürgősen válaszoljanak levelére, és tegyenek meg mindent a felvetett problémák megoldása érdekében.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát