Ugrás a tartalomra

A mezőgazdaság eddig is bizonyított

Az Újvidéki Nemzetközi Mezőgaz-dasági Vásár az idén kettős jubileum jegyében telik, ugyanis 90 év telt el az Újvidéki Vásár intézményének megala-kítása óta, és immár 80. alkalommal szervezik meg a mezőgazdasági vásárt – mint már számtalanszor elhangzott –, Délkelet-Európa legnagyobb, legtöbb embert mozgósító agrárrendezvényét.

Habár a vásárt hivatalos megnyitó szombaton délelőtt volt, ezt megelőzően a vásár előcsarnokában péntek este díszülést tartottak, melyen kiemelt vendégként Tomislav Nikolić, Szerbia elnöke is köszöntötte az ünneplő intézmény vezetőségét. Felszólalásában rámutatott arra, hogy a 90 év alatt az Újvidéki Vásárnak sikerült betöltenie küldetését, folyamatosan fejlődött, és egy helyre tudta összpontosítani Euró-pa legnagyobb mezőgazdasági vállalatait.

– A jövőben az élelmiszer fontosabb kiviteli termék lesz, mint a kőolaj, és éppen ebben rejlik Szerbia hatalmas
lehetősége. Szerbia kitűzte tevékenysé-gének fejlesztési irányelveit, és ebben a mezőgazdaság kiemelkedő helyet foglal el. Az állam részéről fontos lesz a mezőgazdasági termelők számára kedvező üzleti feltételeket és adópoliti-kát, a legújabb tudományos ismeretek-hez hozzáférést biztosítani, valamint az állami agrártámogatásokat úgy irányí-tani, hogy az ágazat és a falu további fejlődéséhez járuljanak hozzá – mondta a köztársasági elnök.
A vásári rendezvények azt a célt is szolgálják – tette hozzá –, hogy egybefonják a szétszakadt szálakat és közelebb hozzák egymáshoz az embereket. Ezt támasztja alá, hogy az idei Mezőgazdasági Vásár partnerországa Horvátország. Szerbia és Horvátország gazdasága kiegészíti egymást, ezért mindkét ország és nép érdekében fontos az együttműködés.
Szombaton délelőtt Ivica Dačić kormányő nyitotta meg hivatalosan az idei Mezőgazdasági Vásárt.

Mint kifejtette, a mezőgazdaság hatalmas lehetőségeket rejt, és már eddig is bizonyított. A termelésben és a feldolgozóiparban nagyszámú munkaerőt foglalkoztat, az agrártermékek az ország kivitelében 23 százalékkal vesznek részt, évente 1,2 milliárd dollár hasznot hozva. A további fejlesztés sem marad el, még az idén elkészül Szerbia tíz évre szóló – 2014-től 2024-ig terjedő – agrárfejlesztési terve, amit uniós normatívákkal hangolnak össze. A szerbiai mezőgazdaság meg tudja megtermelni az alapvető élelmiszer-mennyiséget az ország lakossága számára – ezt bebizonyította a múlt század ínséges időszakában is –, még kivitelre is jut, de gondot jelent, hogy a termelést továbbra is befolyásolja az időjárás.

A tavalyi aszály bizonyította, hogy korszerű öntözés híján a haszon egyharmadától esünk el.
Goran Knežević mezőgazdasági miniszer kiemelte, a szerbiai mezőgazdaságnak van mit felmutatnia, van mivel dicsekednie, de nem határolja el magát az új technológiáktól, a legújabb tudományos vívmányoktól sem.

A mezőgazdasági vásár hely és alkalom arra, hogy egymásra találjon a tudás és a tapasztalat, a kereslet és a kínálat, és hogy a vásár résztvevői minél elégedettebben, több tapasztalattal térjenek haza.

A megnyitó résztvevőit köszöntötte még Dragan Lukač, az Újvidéki Vásár nemrég megválasztott vezérigazgatója, Verica Kalanović regionális fejlesztési miniszter, Miloš Vučević, Újvidék polgármestere és Tihomir Jakovina, Horvátország mezőgazdasági minisztere.

A vásáron a hazai gyártókon kívül Magyarország, Lettország, Bulgária, Csehország, Olaszország, Törökország, Németország, Ausztria, Románia, Hollandia, Ukrajna, Fehéroroszország, Kína, Lengyelország, India, Ciprus, Írország, Görögország, Franciaország és Norvégia mezőgazdasági erőgépei, kapcsolható eszközei, valamint élelmiszer-ipari termékei is megtekinthetők. A rendezvény első napján miniszteri konferenciát tartottak, melyen Goran Knežević elnökölt.

Az idei vásár első két napján a megszokott számú látogató érkezett Újvidékre. Ehhez hozzájárult a kedvező időjárás és a vásár vezetőségének idén indított akciója, az úgynevezett Családi nap. Ennek érdekessége, hogy a belépő árán két felnőtt és két kiskorú gyerek tekinthette meg a kínálatot.

Ennek köszönhetően azt a pénzt, amit a belépő árán megtakarítottak, elkölthették valamelyik vendéglátó-ipari létesítmény sátrában.

A vásári arusok a pljeskavicáért 200–250 dinárt kérnek, a roston sült csikremell adagja 350–400 dinár, a szendvics 100–120 dinárért kapható, és kilóra mérik a sült malac- és a bárányhúst is. A rögtönzött ebéd után elfogyasztott sör ára 150 dinár.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, kz
Többi hír