Ugrás a tartalomra

„Méltó Szabadka polgáraihoz”

Befejezte munkáját a jelenlegi összetételű városi képviselő-testület
„Méltó Szabadka polgáraihoz”

A 2020-ban, a koronavírus járvány közepette megtartott önkormányzati választásokat követően Szabadkán augusztus 21-én alakult meg az új városi képviselő-testület, amelynek elnökévé dr. Pásztor Bálintot, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselőjét választották meg.

A képviselő-testület az azóta eltelt csaknem négy év alatt 45 rendes és két rendkívüli ülést tartott, és ezeken csaknem ezer döntés született.

A szabadkai városi képviselő-testületnek a jelenleg még aktuális összetételben elvégzett munkájáról szerdán Pásztor Bálint, a testület elnöke egy sajtótájékoztató keretén belül számolt be.

– A mandátumunk elején fontosnak tartottam, hogy a munkánk kiszámítható, átlátható és mindenki számára nyitott legyen. Azt gondolom, ezt sikerült elérnünk, és úgy működtettük a városi képviselő-testületet, ami méltó Szabadka polgáraihoz. Igyekeztünk kerülni a rendkívüli üléseket, és csak akkor tartottunk ilyet, ha az valóban indokolt volt, ezzel együtt  kialakítottuk azt a gyakorlatot, hogy kiszámítható módon, minden hónap első csütörtökén tartjuk meg az ülésünket. Az elmúlt csaknem négy évben 45 rendes és kettő rendkívüli ülést tartottunk, emellett négy városnapi díszülésünk is volt. Mindez azt jelenti, hogy összesen 51 alkalommal üléseztünk, ami több, mint eddig bármelyik másik mandátum alatt. A város következő évi költségvetését minden alkalommal még karácsony előtt elfogadtuk, ami azért volt fontos, mert így a közvállalataink időben el tudták kezdeni az éves programjuk kidolgozását, amit a képviselő-testület már januárban elfogadhatott – fogalmazott a városi képviselő-testület elnöke.

Pásztor Bálint több olyan határozatot is kiemelt, amit a városi képviselő-testület az elmúlt négy évben elfogadott.

– Két alkalommal módosítottuk a város statútumát, amivel egyrészt hivatalossá tettük a bunyevác nyelvet, másrészt pedig az alapszabályunkat összhangba hoztuk a honvédelemről szóló törvénnyel. Először fogadtunk el hosszú távú fejlesztési tervet, ami a 2023 és 2032 közötti időszakra vonatkozik, és első ízben fordult elő az is, hogy ennek függvényében egy rövidebb távú tervet is elfogadtunk. Hatályon kívül helyeztük a város kettes zónájára vonatkozó szabályozási tervet, amivel megóvtuk a várost attól, hogy ötven épület lebonthatóvá váljon. Sajnálom, hogy az új szabályozási tervet nem tudtuk elfogadni, hisz ez a júniusi ülésünkön került volna napirendre. Erre azonban az önkormányzati választások kiírása miatt nem fog sor kerülni, de bízom abban, hogy a következő mandátumban az egyik első feladat lesz egy olyan új szabályozási terv elfogadása, ami teljes mértékben figyelembe veszi a műemlékvédelmi szempontokat. Emellett a városháza felújítása tervdokumentációjának elkészítésére is pénzeszközöket különítettünk el – mondta Pásztor Bálint.

A testület vezetője emellett hangsúlyozta, hogy sikerült újra megalakítani a Nemzetiségi Viszonyok Tanácsát, hogy az óvódai ellátást is ingyenessé tudták tenni, illetve hogy több kültelepülés szabályozási tervének kidolgozását is megszavazták, amivel biztosítani tudják ezek fejlődését, de a vámszabad övezet bővítéséről is döntöttek.

Pásztor Bálint beszéde végén köszönetet mondott a képviselőknek, a városi közigazgatás alkalmazottainak, a helyi önkormányzat tisztségviselőinek, valamint a közvállalatok vezetőinek.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, B.em
Többi hír