Ugrás a tartalomra

Még feliratkozhat a külön választói névjegyzékre

Október 11-ig lehet feliratkozni a nemzeti közösségek külön választói névjegyzékére. Ugyaneddig lehet meggyőződni arról is, hogy aki már korábban felvétette magát a listára, most is szerepel-e rajta és, hogy az adatai pontosak-e. A nemzeti tanácsi választásokon ugyanis csak azok vehetnek részt, akik szerepelnek ezen a listán.

Béres Szinita még nem nagykorú, de fontosnak tartja, hogy részt vegyen a nemzeti tanácsi választáson. Véleménye szerint az MNT a különböző programjaival nagyban segíti a szülőföldön való boldogulást. „Mivel szeptember 17-én töltöm be a 18. életévemet, szeretnék részt venni majd a Magyar Nemzeti Tanács megválasztásán. Az MNT-n keresztül buzdítanak bennünket arra, hogy itt maradjunk Vajdaságban, ösztöndíjakat adnak, a későbbiekben pedig a munkát keresnek.”

Szinita a szabadkai városháza 215-ös szobájában kérelmezi a névjegyzékbe vételét. Az önkormányzatok közigazgatási hivatalában meghosszabbított ügyfélfogadási időben várják a jelentkezőket. „Október 11-ig lehet feliratkozni. Akkor fogják lezárni a külön választói névjegyzékeket. Addig le is ellenőrizhetik az érdekeltek, hogy az adataik pontosan szerepelnek-e a névjegyzékben. Ami még fontos, hogy nem csak a városi, illetve a községi közigazgatási hivatalok székhelyein lehet majd ezt megtenni, hanem a helyi közösségek adott helyi irodáiban is” – magyarázta Ladócki Gyula, Szabadka Város Közigazgatási Hivatalának hivatalvezető-helyettese.

Topolyán is érdeklődnek a fiatalok a külön választói névjegyzékbe való feliratkozásról. Forró Bence is szavazni akar október 26-án. „Azért tartottam fontosnak, hogy feliratkozzak a magyar választói névjegyzékre, mert Szerbiában a magyar közösség tagja vagyok, és fontos, hogy mi döntsünk a ránk vonatkozó kérdésekről.”

A magyarkanizsai Mihályi Melinda a nemzeti tanácsi választás kiírását követő napon iratkozott fel a névjegyzékbe a községi közigazgatási hivatal irodájában a helyi városházán. „Szeretnék élni a szavazati jogommal és mindenkit arra buzdítok, hogy iratkozzon fel aki még nem tette meg. Fontosnak tatom, hogy közösen döntsünk az MNT új felállásáról.”

A magyarok külön választói névjegyzékén több mint 136 ezer fő szerepel. Négy évvel ezelőtt több mint 138 ezren iratkoztak fel, és közel 77 ezren szavaztak. Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke: „Abban reménykedem, hogy az elkövetkező másfél hónap során még legalább 2-3 ezer magyar fiatal, akik most töltötték be a 18-ik évüket, önkéntesen feliratkozik erre a névjegyzékre, és hogy szám szerint is többen leszünk a névjegyzéken, mint négy évvel ezelőtt voltunk. Ez azértis  fontos, mert egy komoly demográfiai csökkenés közepette lennénk többen mint 2010-ben.”

A Híradó Plusz vendége volt Ladócki Gyula, a Köztársasági Választási Bizottság egyik tagja, aki többek között a szavazás előfeltételeiről is beszélt a műsorban.

A Magyar Nemzeti Tanács népszerűsítő akciókat indít annak érdekében, hogy a vajdasági magyarok minél tömegesebben vegyenek részt az október 26-i nemzeti tanácsi választáson.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír