Ugrás a tartalomra

Magyar oktatás, magyar kultúra, minél több magyar szakember!

A magyar nyelvű oktatás és a magyar kultúra megőrzése, valamint, hogy minél több magyar szakember legyen – ez a fő célja a Magyar Összefogás listájának, mondta Pásztor István, a VMSZ elnöke mai sajtótájékoztatóján.

A Magyar Összefogás 35 fős listáján a párt 17 képviselője mellett, az egyházak tagjai, a civilek és értelmiségiek kaptak helyet, akik az elmúlt négy évben elindított projekteket szeretnék folytatni és sikerre vinni. A program a folytonosság jegyében állt össze, a listán kilencen szerepelnek, akik az előző nemzeti tanácsban is jelen voltak, így biztosítva perszonális értelemben is a folytonosságot. „A Vajdasági Magyar Szövetség egy összefogás jellegű listával próbál ezen a választáson részt venni. Egy olyan listával, amely négy évvel ezelőtt nem csak a választás napján, hanem az azt követő időben is, meggyőződésünk szerint, sikeres volt, és beváltotta a hozzá fűzött reményeket” – mondta Pásztor István, a VMSZ elnöke.

A Magyar Összefogás listavezetője Hajnal Jenő rámutatott a közösség problémáira: az elszegényedésre és a fiatalok elvándorlására. Elmondta, a Magyar Nemzeti Tanács eddig megkezdett tevékenységét ezeknek a problémáknak a figyelembevételével folytatná az új nemzeti tanács úgy, hogy a meglévő hatáskörökben minél eredményesebbek legyenek. A választások előtt kitűzött célok egyik legfontosabbika a magyar nyelvű oktatás megóvása. „A bölcsődétől az egyetemig, az ösztöndíjazásig, a Nemzeti Tanács az elmúlt négy évben, az élet minden szegmentumában, ami az oktatásra vonatkozik, a gyermekek, a fiatalok, a szülők felé fordult, hogy minél többen magyar iskolába járjanak, hogy minél többen magyarul akarjanak tanulni.”

A Magyar Összefogás lista célja, hogy a négy évvel ezelőtti eredményt megismételje, és minimum háromnegyedes többséget szerezzen az őszi nemzeti tanácsi választásokon. Az emberek legégetőbb gondjait csak a velük folytatott szemtől szembeni párbeszéd után lehet a leggyorsabban orvosolni – véli a VMSZ elnöke. „Az a szándékunk, hogy valamikor szeptember 22-e és október 23-a között egy intenzív kampány keretein belül minél több emberrel találkozva, mozgósítsunk, illetve vitassuk meg ennek a célkitűzés rendszernek a különböző elemeit. Ugyanolyan kampányt szeretnénk folytatni, mint ami jellemzi a Vajdasági Magyar Szövetség által folytatott kampányokat az utolsó jó pár évben.”

Az oktatás területén a pedagógusképzés, a kultúrában a magyar szakemberek szerepvállalása, a szülőföld megismertetése, a nyelvhasználat terén egy iroda létrehozása, a tájékoztatásban az újságírók továbbképzése a legfőbb cél. Emellett az Európa Kollégium átadása jelenti majd a Magyar Összefogás lista választási programjának egyik alapját. A magyar nemzeti tanácsi választások október 26-án lesznek.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
Műhelymunkát tartott a hétvégén a Nefelejcs kézimunkacsoport, amelyen mintegy kilencvenen vettek részt.
A topolyai Nefelejcs kézimunkacsoport tevékenységéről