Ugrás a tartalomra

A magyar kvótareferendum nem veszélyezteti a VMSZ és az SZHP kapcsolatát

Pásztor István a Politikának: A magyarországi népszavazásnak nincs közvetlen hatása Szerbiára, de nem zárom ki annak lehetőségét, hogy az EU egyik szerve bejelentse, a csatlakozás folyamatában álló országoknak is be kell fogadniuk bizonyos számú migránst

Nem fogja befolyásolni a Szerb Haladó Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség közötti kapcsolatokat a vajdasági magyarok részvétele a magyar kvótareferendumon, illetve Orbán Viktor ezzel kapcsolatos politikájának támogatása, mely ellenzi az uniós kvótarendszert. Mindkét pártnál biztosak abban, hogy ez nem fog kihatni a tartományi hatalmi koalícióra, illetve a leendő köztársasági együttműködésre. Az elemzők is egyetértenek ezekkel a megállapításokkal.

Pásztor István kvótareferendummal kapcsolatos kijelentését sokan nevezték bombasztikusnak, az mégsem számított igazán újdonságnak, hiszen már tavaly, amikor migránsok százezrei haladtak át a balkáni útvonalon hangot adott abbéli véleményének, hogy kiáll Orbán politikája mellett, a magyar határ menti fal felemelését támogatta. A VMSZ képviselői a parlamentben többször is rámutattak arra, hogy a határ menti települések megsínylik a migránsáradatot és arra kérték a kormányt, melynek maguk is részét képezték, hogy foganatosítson lépéseket e települések érdekében.

A népszavazáson történő részvétel beharangozásakor Pásztor kifejtette, hogy a magyar pártoknak kötelességük szavazásra szólítani október 2-ára a polgárokat, s arra buzdítani őket, utasítsák el a brüsszeli betelepítésikvóta-terveket. „Két lényeges dolgot kell itt kiemelnünk. Nagyszámú olyan szerbiai polgár él hazánkban, akinek magyar állampolgársága is van, s ők nem csupán a magyar választásokon, hanem a referendumokon is véleményt nyilváníthatnak. Semmi másról nincsen tehát szó, egyedül arról, hogy felhívjuk őket, éljenek a jogukkal.” Véleményének adott hangot, hogy az Európai Bizottság egyetlen döntése sem állhat a nemzetállamok szuverenitása felett. „A magyarországi népszavazásnak ebben a pillanatban nincs közvetlen kihatása Szerbiára, hiszen Szerbia még nem uniós tagállam, de nem zárom ki annak lehetőségét, hogy az EU egyik szerve bejelentse, a csatlakozás folyamatában álló országoknak is be kell fogadniuk bizonyos számú migránst, ezt a módszert pedig ellenezzük.”

A Politika arra emlékeztette Pásztort, hogy Aleksandar Vučić korábban kijelentette, Szerbia is készen áll befogadni bizonyos számú migránst, annak ellenére, hogy nem uniós állam, ha az EU kidolgoz egy egységes rendszert erre a célra. Pásztor elmondta, hogy az EU tagállamainak egy jelentős része ellenzi a kvótarendszert. „Egy évvel ezelőtt, amikor Magyarország a kerítés építésébe kezdett, kimondtuk, hogy szerintünk is meg kell állítani a migránsáradatot, mert azáltal hatalmas méretű veszély özönlik európai területekre. Végül is, az utóbbi napokban éppen ennek a megvalósulását láthatjuk. Az EU figyelemre méltó nagyságú tehetetlenséget mutat fel a helyzet rendezése kapcsán. Éppen ezért, minden államnak saját magáról kell gondot viselnie, ahogyan Szerbia is polgárainak nagyobb fokú védelme mellett döntött.”

Pásztor szerint nem lesznek gondok e kérdés miatt a koalíciós partnerrel. „Végső soron Szerbia politikája is arról szól, hogy menedéket kell adni azoknak, akik valóban menedékre szorulnak. Azzal a helyzettel találtuk azonban szembe magunkat, hogy uniós területről ellenőrizetlenül hatalmas számú ember áramlik be az országba, s nem tudjuk, mi tévők legyünk velük. Nem azoknak a frázisoknak a használatával beszélek a témáról, melyek megszokottnak számítanak, s azért nem teszem azt, mert látom a problémát. Reális dolgokról beszélek, nem szeretném, ha egy számunkra nem megfelelő helyzet rabjaivá válnánk.”

Nem lát problémát a kvótareferendum támogatása kapcsán a két párt viszonyában Vladimir Đukanović, az SZHP elnökségi tagja sem. „Szerbia az emberi jogok tiszteletben tartásáról szóló szabályokkal összhangban jár el. Ha más államok nem kívánják befogadni a migránsokat, nekünk sem szabad naivnak lennünk, s a migránsok parkolóhelyévé válnunk. A magyar nép joga dönteni a kérdésben, a VMSZ pedig Orbán pártjának partnereként állást foglalhat a kérdés kapcsán. Nem látok tehát semmilyen problémát sem az SZHP és a VMSZ között.”

Nem fog politikai gondokat szülni a vajdasági magyarok részvétele a kvótareferendumban, értékelte Branko Radun elemző. Maga sem tartja emiatt veszélyeztetettnek a két párt kapcsolatait. Mint mondta, a két ország közötti kapcsolatok a fontosak, s a részvétel egészen biztosan a szerb hatalom zöld fénye terén történik majd meg, jelentette ki.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó
Többi hír