Ugrás a tartalomra

A magyar és a szerb kormányfő részt vett a Masterplast új gyártórészlegének megnyitóján

Felavatták a Masterplast YU cég új gyárépületét. Az eseményen felszólalt a magyar és a szerb miniszterelnök is, akik a beruházás fontosságáról és a két ország jó baráti viszonyáról is beszéltek. A gyáravatón felcsendült a magyar, majd a szerb himnusz.

A Materplast cégcsoport 1997-ben alakult Magyarországon. A vállalat szerbiai üzeme 2001-ben kezdte meg a munkát. A vállalkozás szigetelőanyagok gyártásával foglalkozik. Az új gyártórészleg kiépítésére a szerb kormány kétmillió eurót biztosított – hangsúlyozta Bunford Tivadar, a cég alapító igazgatója. „Mi bátrak voltunk, és 2015 tavaszán bekopogtunk Szerbia kormányfőjének, Aleksandra Vučićnak az ajtaján. Ő fogadott bennünket. Harminc perc beszélgetés után egyeztünk meg.”

Köszöntőjében Aleksandar Vučić kifejtette, az ilyen vállalkozások is bizonyítják, hogy Szerbia a fejlődés útjára lépett. A szerb kormányfő hangsúlyozta, ez a nagyméretű befektetés nem jöhetett volna létre a szerbek és magyarok közös munkája nélkül. „Láttam, hogy nem hiszik el. Láttam, hogy azt gondolják, hogy ezek csak mesék a tömegeknek és a televízió részére, és hogy ezek a dolgok valójában nem valósulnak meg. Nekem úgy tűnt, hogy a tárgyalás rövidebb volt. Megegyeztünk, hogy gyorsan befejezzük. Tíz nap alatt mindent befejeztünk. Nagyon örülök, és büszke vagyok erre, mert nemcsak 205 ember számára sikerült munkahelyet teremteni. Nemcsak ez sikerült. Sikerült megoldanunk, hogy Szabadka elővárosa és maga a központ tehermentesüljön, és hogy még több munkaerőt alkalmazzunk. Az a körülmény, hogy ez egy jelentős esemény mind Szerbia, mind Magyarország számára, az abból a tényből is kiolvasható, hogy az egy négyzetméterre jutó miniszterelnökök és miniszterek száma rendkívül magas.”

A magyar miniszterelnök hangsúlyozta, a szerb kormánynak köszönhetően az országnak sikerült kimásznia a gödörből. Orbán Viktor, miniszterelnök, Magyarország: „Szerbiára egy lyukas garast sem adott volna senki. Nem fogadott volna senki néhány évvel ezelőtt. A szerb gazdaság a padlón volt. Az, hogy önöknek innen sikerült föltápászkodniuk, az egy nagyszerű teljesítmény. Egy olyan teljesítmény, amely a dolgozó magyarok és szerbek nélkül nem lett volna lehetséges. Szeretném világossá tenni, hogy ilyen mélységből felkapaszkodni, talpra állni, visszatérni a versenyképes gazdasággal rendelkező országok csoportjába, az jó vezetés nélkül sem megy. Ehhez kellenek vezetők. Ebben kampány ide, kampány oda, benne van a mostani szerb kormány sikere is.”

Aleksandar Vučić kiemelte, a két nemzet között sosem volt még ilyen jó a kapcsolat. Szerbia miniszterelnöke elmondta, ebben a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének és Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek is óriási szerepe volt. Aleksandar Vučić, miniszterelnök, Szerbia: „Egy dolgot szeretnék mondani minden jelenlévő szerbnek és magyarnak. Látták, hogy milyen gyönyörű volt, amikor a mai találkozó elején elénekelték a magyar és a szerb himnuszt. Nekem nagyon szép volt. Remekül éreztem magam házigazdaként. Mindenki büszke lenne a saját nemzetére. Itt mindenki tudja, hogy nincsenek problémáink. Rejtettek sincsenek. Szerintem ezt István is érzi, amikor a belgrádi kormányról van szó. Úgy vélem, hogy ezt a magyarok őszintén érzik. Szerb vagyok, de szeretem a magyarokat. Nincs semmi problémám ezzel.”

Orbán Viktor beszélt Szerbia európai integrációjáról is. Úgy látja, az ország méltó tagja lehet majd az Európai Uniónak. Orbán Viktor, miniszterelnök, Magyarország: „Ez jó lenne Magyarországnak. Jó lenne Szerbiának, és jó lenne a Vajdaságban élőknek, köztük a Vajdaságban élő magyaroknak is. Tisztelt hölgyeim és uraim, mi érdekeltek vagyunk egy sikeres Szerbiában, amely megbecsült tagjává válik az Európai Uniónak. Szeretném azt is világossá tenni, hogy Vajdaságra ebben a jövőben kulcsszerep hárul majd. Az Európai Unió nemcsak államok, hanem térségek együttműködése is. A Vajdaság pedig ma Szerbia számára az a hídfő, amely az unióra nyílik. A Vajdaság egy olyan régió, amely nem elválasztja, hanem inkább összeköti Szerbiát Magyarországgal és Szerbiát Európával.”

A köszöntők végén a cég új termékét is bemutatták, a magyar és a szerb zászlót jelképező üvegszálból készült legördülő lobogók formájában.

Magyar–szerb kormányfői találkozó a Masterplastban

A magyar kormányfő a Magyar Házban tett látogatása után a szabadkai Masterplast vállalatot is megtekintette, ahol Aleksandar Vučić szerb kormányfővel és Bunford Tivadarral, a cég alapító igazgatójával találkozott.

Már kora délelőtt mesterlövészek pásztázták a szabadkai Masterplast cég környékét a magyar és a szerb kormányfő érkezése előtt. A biztonsági készültség miatt több rendőr golyóálló mellényt is viselt. A két miniszterelnök látogatása incidensek nélkül zajlott le.

Tapsvihar fogadta a vállalatba elsőként érkező szerb kormányfőt. Aleksandar Vučić és Bunford Tivadar, a Masterplast YU Kft. alapító igazgatója kézfogással köszöntötték egymást. Ezt követően érkezett meg Orbán Viktor és a magyar küldöttség. A magyar kormányfőt a szerb miniszterelnök és a Masterplast YU Kft. alapító igazgatója fogadta a vállalat udvarán. A kormányfők biztonsági emberek gyűrűjében átsétáltak a vállalat ünnepélyes megnyitásának helyszínére.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség törökkanizsai községi szervezete hétfő délután adta át a községi választási bizottságnak
A VMSZ 31 fős listával indul a választáson Törökkanizsa községben