Ugrás a tartalomra

Mađarski amandmani u cilju bržeg srpskog priključenja

„Na putu prema Evropskoj Uniji jedan od glavnih ciljeva, istovremeno i jedan od glavnih zadataka Srbije je izgradnja pravne države, kao i odgovarajuća zaštita ljudskih i manjinskih prava. Ove teme predstavljaju deo poglavlja 23. o kojem će pregovore, prema našim nadama, Savet otvoriti još u ovom polugodištu” – izjavio je Andor Deli, nakon sednice spoljnopolitičkog odbora Evropskog Parlamenta.

Spoljnopolitički odbor EP-a je ove nedelje raspravljao o amandmanima na izveštaj o Srbiji za 2015. godinu. Poslanik Fidesa u EP-u, Vojvođanin Andor Deli, je predložio više izmena na prvobitni tekst čiji se veći deo odnosi na jačanje pravne države i manjinskih prava. Priznavanje dosadašnjih reformi ima za cilj ubrzanje pregovora o članstvu.

Savet Ministara će u prvom polugodištu 2016. godine vrednovati dosadašnje korake srpske vlade i odlučivati o otvaranju pregovora o poglavlju 23. Poslanik Fidesa u EP-u, Andor Deli, misli da je od izuzetne važnosti da mađarska delegacija narodne stranke utiče na Beograd podržavajući, a istovremeno i insiprišući da Srbija nastavi putem započetih reformi.

„Ovako bi, osim što bi se ranije otvorili pregovori o jednom od najvažnijih poglavlja, građani Srbije ranije mogli uživati u prednostima jačajuće pravne države, kao i ostvarivanja, u praksi, ljudskih i manjinskih prava” ­– ukazao je Deli.

Srbija je do sada izradila više akcionih planova, između ostalih i onaj koji se odnosi na nacionalne manjine. Od ključne je važnosti međutim da se ostvarivanje ovih akcionih planova odvija potrebnom brzinom i efikasnošću, naime, to je pitanje koje u prvom redu utiče na mišljenje institucija Evropske Unije.

„Neophodno je da se reforme ne uspore, jer svako kašnjenje znači izgubljeno vreme za građane Srbije, pa tako i za vojvođansku mađarsku zajednicu. Interes Mađarske je da Srbija raspolaže sa jakom pravnom državom i da brzo napreduje prema punovpravnom članstvu u Evropskoj Uniji”, ukazao je Andor Deli.

O izveštaju će spoljnopolitički odbor EP glasati 28. januara, a na svojoj plenarnoj sednici u februaru će o dokumentu glasati i Evropski Parlament – stoji u saopštenju.

Szerző (Forrás)
Mađar so
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt