Ugrás a tartalomra

Mađarska spremna za istorijsko pomirenje

Mađarski državni sekretar za spoljne poslove Žolt Nemet rekao da je Mađarska spremna da načini korake ka započinjanju i sprovođenju procesa istorijskog pomirenja sa državama sa kojima je do sada bila u zavadi.

Žolt Nemet je, istovremeno, istakao značaj ulaska Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) u novu srpsku vladu, prenosi Tanjug.

"Došlo je vreme da autonomija pokaže za šta je u praksi sposobna - umesto da stvara tenzije u srpskom-mađarskom suživotu, autonomija može biti okvir za zajednički život", zaključio je Žolt.

Na konferenciji o mađarsko-srpskim odnosima, koja je danas održana u Institutu za međunarodne odnose Mađarske, Nemet je proces pomirenja između Mađarske i Srbije opisao kao "značajan", prenela je mađarska agencija MTI.

"Mi imamo odnose sa susedima, u kojima pitanje kolektivne krivice nije prevaziđeno", primetio je Nemet.

Prema njegovom mišljenju, početak pomirenja Mađarske i Srbije je najznačajniji događaj u poslednjih nekoliko godina, a ne bi bio moguć da ulogu inicijatora tog procesa nisu odigrala dvojica predsednika.

Predsednici Tomislav Nikolić i Janoš Ader su se juna prošle godine zajedno poklonili žrtvama Drugog svetskog rata u Čurugu, a MTI navodi da je taj čin protumačen kao pozitivan znak zajedničkih napora dve zemlje za pomirenjem.

Szerző (Forrás)
RTS
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát