Ugrás a tartalomra

A leváltandók listájára várva

A haladók ma nevekkel rukkolnak elő – Ha nem egyeznek meg a koalíció tagjai, rendkívüli választások lesznek

A haladók ma nevekkel rukkolnak elő – Ha nem egyeznek meg a koalíció tagjai, rendkívüli választások lesznek

Holnap jár le az a határidő, amelyet saját maguk számára szabtak ki a kormány tagjai: a kabinet átalakításának részleteiről kell a korábbi bejelentések szerint eddig az időpontig döntenie egyrészt mindhárom nagyobb hatalmi pártnak, másrészt közös megegyezésre jutniuk egymással e kérdést illetően a pártok vezetőinek.

A Szerb Haladó Párt és a Szerbiai Szocialista Párt már be is harangozta főbizottságának, illetve elnökségének ülését péntekre, s valószínűleg a Szerbia Egyesült Régiói is hasonló lépésre szánja majd el magát. Tegnap is egyeztettek egymással a hatalmi pártok vezetői, senki sem kívánt azonban nyilatkozni a találkozót követően.

Az ülésről annyi szivárgott ki, hogy mindannyian ragaszkodtak a korábbi álláspontjaikhoz: Aleksandar Vučić (SZHP) kormányfőhelyettes a kabinet jelentős átalakítását szorgalmazta, Mlađan Dinkić (SZER) gazdasági és pénzügyi miniszter pedig továbbra is ellenezte az általa vezetett tárca kettéosztását. Ivica Dačić (SZSZP) miniszterelnök annyit közölt, hogy a párt a mai elnökségi ülésén dönt majd a részletekről.

NEHÉZ DÖNTÉSEK ELŐTT

A haladók, a csütörtökön adott nyilatkozatok alapján, továbbra sem biztosak abban, hogy sikerül megegyezésre jutni a koalíciós partnerekkel. Nebojša Stefanović, a képviselőház elnöke, a párt alelnöke csütörtökön azt mondta, hogy a rendkívüli választások lehetősége továbbra is fennáll, amennyiben nem sikerül közös nevezőre jutni a kormányátalakítás tekintetében.

– Mi nem szeretnénk választásokat, mert azok lassítanák a reformokat és az európai integráció folyamatát is, de pártunk nem zárhatja ki ezt az eshetőséget sem. Ha nem tudunk megállapodni annak érdekében, hogy Szerbia gyorsabban haladjon előre, akkor jobb, ha sor kerül a szavazásra – fogalmazott.

Meggyőződésének adott ugyanakkor hangot, hogy sikerrel járnak majd a kormányátalakítás körüli egyeztetések, hiszen, mint mondta, a kormányt felelősségteljes személyek alkotják, akik tisztában vannak a pillanat komolyságával. Hozzátette: ha nem sikerül javítani a gazdasági helyzeten, s szavatolni az ország gyorsabb fejlődését, az senkinek sem fog kedvezni.

Véleményének adott hangot, hogy a koalíció minden tagjának felelősséget kell vállalnia minisztereinek eddigi tevékenységéért, meg kell állapítani, hogyan dolgoztak, dolgozhattak volna-e hatékonyabban is. Közölte, hogy a maga részéről az SZHP pénteken a főbizottsági ülést követően előrukkol majd azokkal a konkrét nevekkel, amelyeket újaknak kell felcserélniük.

A koalíciós partnerek táborából érkező azon kritikákra, amelyek szerint az SZHP majd a sport és művelődés terén véghezvitt átalakítással lezárja a maga feladatainak sorát, a másik két párttól ugyanakkor elvárja, hogy a nehezebben vezethető tárcák élén eszközöljön változásokat, Stefanović kijelentette, a koalíciós partnerek még nem tudhatják, hogy a haladók kiket cserélnek le.

– Már hetek óra tart a vita a párt szervein belül. Nehéz döntések elé nézünk. A minisztériumokban magas rangú párt-tisztségviselők foglalnak helyet, akiket nem lökdöshetünk ide-oda mint az üveggolyókat. Nem azt várjuk el partnereinktől, hogy az általunk javasolt személyekre cseréljék le minisztereiket. Azt várjuk el, hogy helyükbe jobb munkát végző személyek kerüljenek – húzta alá az SZHP alelnöke.

Azt mondta, hogy az előttünk álló hétvége lényegesnek számít majd a kormány jövőjét, annak kinézetét illetően. A személycserékről szóló döntést követően még öt-hat napra lesz szükség ahhoz, hogy a parlament is jóváhagyja a változásokat – értékelte.

Đorđe Milićević, az SZSZP parlamenti képviselője is úgy vélekedett, hogy a párt elnöke rövidesen összehívja az elnökség ülését. Újságíróknak adott nyilatkozatában közölte, hogy a szocialisták igyekeznek minden segítséget megadni, s még véletlenül sem gátolni a kormány átalakítását, de amennyiben végül az a vélemény kerekedik felül, hogy választások lesznek, akkor azoktól sem riadnak vissza, felkészültnek számít a párt.

EGY ÉV PIHENŐ?

A rendkívüli választások kiírásának lehetőségéről szóló újabb bejelentésekre reagálva Predrag Simić, a Belgrádi Egyetem Politikatudományok Karának tanára arra figyelmeztetett, hogy egy ilyen végkifejlet legalább egy évvel odázná el az európai integráció folytatását, beleértve a csatlakozási tárgyalások kezdetét is.

A Szerbiai Rádió és Televízió műsorában Simić elmondta, hogy az Európai Unió biztosan nem jelöli ki a tárgyalások pontos dátumát akkor, amikor azt sem lehet biztosan tudni, ki fog a tárgyalóasztal túloldalán helyet foglalni, s milyen politikát folytat. Emlékeztetett, hogy a jelenlegi államvezetésnek egy évnyi munkára, nehéz lépések sorozatára volt szüksége ahhoz, hogy kvalifikálja magát a tárgyalások elindítására.

Simić véleményének adott hangot, hogy Szerbia csak a kormány átalakítását követően fogja kijelölni a tárgyalócsoport vezetőjét, mivel olyan fontos szerepkörről van szó, melynek ellátóját nem cserélik le minden egyes választás alkalmával. Úgy értékelte, hogy a tárgyalások nem lesznek könnyűek, s hogy az unió huszonnyolc tagállama meglehetősen óvatos lesz az új tagállamok felvétele során.

A politikai elemző Szerbia legnagyobb gondjaként azt a problémát jelölte meg, hogy az ország nem önfenntartó. Mint mondta, a következő éveket is az fogja majd jellemezni, hogy több pénzt kell az országnak a hitelekre, azok kamataira fordítani, mint amennyi az oktatásra vagy a szociális védelemre juthat.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Virág Árpád
Többi hír