Ugrás a tartalomra

A külhoni magyar pártvezetők fóruma Martoson

A nemzetpolitika eredményeiről, az aktuális helyzetről és az elmúlt egy év történéseiről beszéltek a külhoni magyarság politikai csúcsvezetői szombaton a 2. Martosi szabadegyetemen. Ez a felvidéki magyarság egyik legnagyobb és legjelentősebb nyári rendezvénye.

A Martosi Szabadegyetemen Wetzel Tamás helyettes államtitkár vezette a külhoni magyar pártok vezetőinek fórumát.

A politikusok sikeresnek ítélték a határon túli magyar közösségek szempontjából az elmúlt egy évet. A kárpát-medencei kerekasztalnál a nemzetpolitika hozadékai, a külhoni magyar közösségek törekvései illetve az egyes nemzetrészek aktuális viszonyai voltak a legfontosabb témák.

Csak az etnikai alapú politizálásnak lehet jövője az egyes nemzetrészekben. Ez volt az egyik fő üzenete a külhoni magyar pártok vezetőinek tegnapi fórumán a Martosi Szabadegyetem. Berényi József, az MKP elnöke: “Addig magyar a párt, amíg a tárgyalási nyelve magyar.

Amennyiben a tárgyalási nyelve nem magyar, akkor már nehezen beszélhetünk magyar pártról.”

A pártelnökök szerint az anyaországnak különböző módon kellene kezelnie az egyes nemzetrészeket, hiszen azok eltérő ütemben fejlődnek, máshol tartanak. Pásztor István, a VMSZ elnöke: “Zsákutcás volna az a politika, amelyik mindenki számára ugyanazt az utat, ugyanazt a sebességet és távolságot látná elő.

Ezért azt gondolom, hogy az egyedüli járható út a többsebességesség, ami az én olvasatomban azt fedi, hogy mindenkinek az a kötelessége, hogy megfogalmazza a saját ambíciót.”

Pásztor István a VMSZ elnöke és Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is hangsúlyozta, jó döntést hoztak, amikor pártjaik Szerbiában és Romániában kormányzati szerepet vállaltak. Azt mondták: a külhoni magyar pártok feladata, hogy közösségük érdekét szolgálják. Kelemen Hunor: “Kormányzati eszközökkel élve mindig voltak eredményeink.

Ezeket a közösségünk értékelte. Tehát ilyen szempontból én azt gondolom, hogy jó döntéseket hoztunk és ez soha nem jelentette azt, hogy az ellenzékben ne lenne élet. Amikor az ellenzékiséget kellett választanunk, akkor azt választottuk.”

A fórumon a pártok vezetői azt mondták: a külhoni magyaroknak a továbbiakban is szükségük van Magyarország erkölcsi és anyagi támogatására.

Bremzovics László, a  Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke: “Arra fogunk törekedni és arra is törekszünk, hogy az elkövetkező időszakban régi harcostársainkkal, barátainkkal a magyar kormányban felelős partneri viszonyt alakítsunk ki.”

A külhoni pártvezetők egyetértettek abban, hogy a határon túli magyar közösségek fogyásának megállítása az egész nemzet feladata és felelőssége.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A következő éveket is a Szerbia és Magyarország közötti kiváló kapcsolatok továbbfejlesztése, fontos projektumok megv
Noha a megalakult szerbiai kormány előtt számos kihívás van, a VMSZ új elképzelések kivitelezésére számít
A minap megalakult Szerbia új kormánya, ennek kapcsán Vicsek Annamáriával beszélgettünk, aki az elmúlt 8 évben az Okt
Annamária nyolc évig töltötte be az Oktatási Minisztérium államtitkári posztját