Ugrás a tartalomra

Közlemény

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke ma megbeszélést folytatott Gyarmati Katával, a Szabadkai Népszínház magyar társulatának művészeti vezetőjével. A megbeszélésen a VMSZ elnöke mellett jelen volt Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke és nemzeti közösségi titkár, valamint Maglai Jenő Szabadka polgármestere.  Gyarmati Kata művészeti vezető mellett a megbeszélésen egy tag kivételével jelen volt a teljes magyar társulat.

A találkozóra azért került sor, hogy minden olyan nyitott kérdés napirendre kerülhessen, amit a magyar társulat a VMSZ vonatkozásában fontosnak tart.

Ennek értelmében a következő témák kerültek megvitatásra: a Népszínház státusának kérdése és az alapító okirat vonatkozásában a VMSZ azt vállalta, hogy őszig megtesz mindent annak érdekében, hogy ezek a nyitott kérdések a lehetőségek tükrében megoldást nyerjenek.

A társulat művészeti vezetője közölte, hogy a statútum vonatkozásában az elkövetkező hetekben kidolgozzák észrevételeiket, amelyeket eljuttatnak az alapítók felé – mindenképpen prioritásként határozták meg a társulat véleményformálási jogának bekerülését a művészeti vezető megválasztásának menetébe.

A társulat munkakörülményeit érintve Maglai Jenő polgármester megismételte korábbi kijelentését, ami szerint karnyújtásnyira van a hadseregotthon épületének megvásárlása a város részéről, ahová majd át lehet helyezni a társulati munkát. Arra az eshetőségre, ha ez nem valósulna meg, a polgármester ígéretet tett arra, hogy a város megteremti annak anyagi feltételeit, hogy a Mladost csipkegyár területén javuljanak a társulati munka feltételei.

A megbeszélésen megállapodás született arról, hogy a magyar társulatot a folyamatos kapcsolattartás érdekében a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke felé Gyarmati Kata társulatvezető képviseli.

A VMSZ Sajtószolgálata

Többi hír