Ugrás a tartalomra

A közlekedés az emberekért van

A Humánus város irányába – Közlekedés a városokban 2030 elnevezéssel kétnapos nemzetközi konferenciát szerveztek a Tartományi Képviselőházban

A Tartományi Gazdasági, Foglalkoztatási és a Nemek Egyenjogúságával Foglalkozó Titkárság immár második éve az Újvidéki Egyetem Műszaki Karának Közlekedésmérnöki Tanszékével karöltve szervezőpartnere a nemzetközi konferenciának. A kétnapos rendezvényen jeles szakértők vitatják meg a városi közlekedéssel kapcsolatos témákat, külön hangsúlyt fektetve a jövő kihívásaira és a technológiai újításokra. A konferencia megnyitóján Pásztor István, a tartományi parlament elnöke, Miroslav Vasin tartományi gazdasági, foglalkoztatási és a nemek egyenjogúságával foglalkozó titkár, valamint Rade Doroslovački, az Újvidéki Egyetem Műszaki Karának dékánja köszöntötte az egybegyűlteket.

Pásztor István, a tartományi parlament elnöke rámutatott a humánus és egészséges környezet fontosságára. Szerinte az újtól való félelem, a technológiai foradalmat övező kétkedés és bizalmatlanság olyan akadályok, amelyekre ma is ügyelni kell. A konferencia témái közül a tartományi parlament elnöke kiemelte a biciklihálózat kiépítésének fontosságát Vajdaságban.
– Minden tőlünk telhetőt meg kell tenni a kerékpárkultúra népszerűsítéséért, hogy az emberek ne csak rekreációs, hanem mindennapi közlekedési eszköznek is tekintsék a biciklit – emelte ki Pásztor.

A vajdasági kerékpározás hagyománya a 135. évfordulóját ünnepeli az idén – hívta fel a figyelmet a vajdasági házelnök.

Miroslav Vasin elmondta, hogy a mai korszerű városokat a nagyság és a fejlődés dinamikája és a lakosság számának növekedése jellemzi.

– A városok fejlődésének azonban negatív következményei is vannak, és ezek a közlekedésben is megmutatkoznak. A tartományi kormány már korábban meghatározta a közlekedésre vonatkozó stratégiai irányvonalat, amelynek lényege, hogy a közúti helyett a közlekedés más formáit válasszák az az emberek, ezáltal is hozzájárulva a károsanyag-kibocsátás mértékének csökkentéséhez – mondta Vasin

Juhász Bálint tartományi gazdasági, foglalkoztatási és a nemek egyenjogúságával foglalkozó titkárhelyettes kifejtette, hogy a konferencia témája a humánus városok kialakítására törekvő jogi, környezetvédelmi és városrendezési fejlesztési irányvonalak. Csaknem 15 országból több mint 100 résztvevővel zajlik a kétnapos konferencia – tette hozzá a titkárhelyettes.

– A Szeged–Szabadka–Bácsalmás–Baja vasúti projekt gyakorlati megvalósításának fontos részéhez érkeztünk, mivel hamarosan megkapjuk a Szeged–Szabadka szakasz engedélyes terveit. A közeljövőben európai uniós forrásokból elkészítjük a Szabadka–Baja engedélyes terveit is. A tervek birtokában ez lesz a régióban az egyik legelőkészítettebb közlekedési infrastruktúrafejleszetési projekt. Fontos róla beszélni ezen a konferencián, hiszen ha humánus szempontból közelítjük meg a témát, akkor mindenképpen emberi dolog, ha Szeged és Szabadka között le tudjuk rövidíteni az utazás idejét. Az eddig két óra helyett 31 percre is le lehet csökkenteni a menetidőt, a határellenőrzést hozzáadva. Ez jelentősen megkönnyítené a két város közötti kapcsolattartást. Tanulás, munkavállalás, kikapcsolódás, szórakozás és az idegenforgalom szempontjából is fontos beruházásról beszélünk – részletezte Juhász.

Csuzi István, a Nagyváradi Közlekedési Vállalat vezérigazgatója szerint a tömegközlekedés az emberekért kellene hogy legyen a mostani találkozó mottója, hiszen a közlekedés nem önmagáért, hanem az emberekért van.
– A várost az embereknek az emeberekért kell felépíteni, és nem az autókért. Nem rendelkezünk akkora térrel, hogy minden emberre jusson egy autó, ezért kell a tömegközlekedés előnyeiről gondolkodni. Itt fontos szempont a környezetvédelem is, hiszen minél több az autó, annál magasabb a környezetszennyezés mértéke, míg a villamosban egyszerre 50 ember is utazhat, megkímélve a környezetet a károsanyag-kibocsátástól. Nagyon fontos mihamarább kidolgozni a városi mobilitási terveket, az Európai Unió már kiadta a direktívákat arra vonatkozóan, hogy ezeknek mikorra kell elkészülniük. Az uniós tagságra áhítozó Szerbiának tisztában kell lennie azzal, hogy minél hamarabb elkészíti a stratégiai terveket, annál könnyebb lesz finanszírozni egy emberbarát városi közlekedés létrehozását – hívta fel a figyelmet Csuzi.

Szerző (Forrás)
VaM, Magyar Szó (Fotó: Ótos András)
Többi hír
A következő éveket is a Szerbia és Magyarország közötti kiváló kapcsolatok továbbfejlesztése, fontos projektumok megv
Noha a megalakult szerbiai kormány előtt számos kihívás van, a VMSZ új elképzelések kivitelezésére számít
A minap megalakult Szerbia új kormánya, ennek kapcsán Vicsek Annamáriával beszélgettünk, aki az elmúlt 8 évben az Okt
Annamária nyolc évig töltötte be az Oktatási Minisztérium államtitkári posztját