Ugrás a tartalomra

A Koszovó és Szerbia közötti rendezetlen helyzet miatt juthatnak az unió határáig a migránsok

Naponta több száz koszovói lép be az Európai Unióba, a magyar-szerb zöldhatáron jutnak át. A határátkelőket nem használhatják, mert nincsenek megfelelő papírjaik.Azt mondják, azért hagyják el Koszovót, mert nem tudnak megélni, de az, hogy éppen ezekben a napokban indulnak útnak tömegesen, nem lehet véletlen. Hiába adnak át menedékkérelmet Magyarországon, nem maradhatnak ott, végül visszajuttatják őket oda, ahonnan elindultak – véli Varga László, a szerbiai parlament Integrációs Bizottságának elnökhelyettese.

Aki a nem schengeni övezetből akar az Európai Unióba utazni, jogszerűen érvényes útlevéllel és vízummal kell rendelkeznie, belépni pedig az EU-ba a kijelölt határátkelőhelyeken lehetséges, ha nem így tesz, akkor jogellenes a beutazása.

Amikor menekültkérelmet nyújtanak be, az eljárás idejére magyarországi tartózkodásuk jogszerűvé válik, de nem jogosultak a többi tagállamba továbbutazni, mert a schengeni tagállamokba való továbbutazás feltételeivel nem rendelkeznek.

A továbbutazást a rendőrség köteles megakadályozni. A schengeni tagállamokba jogellenesen bejutott embereket az a tagállam köteles minden esetben visszafogadni, amelyiknek a külső határán illegálisan utaztak be. Ezek az emberek azonban nem maradhatnak ott a végtelenségig. Előbb vagy utóbb visszatoloncolják őket Szerbiába, ezt Magyarországon törvénybe is iktathatják.

„Egyrészről ez nem egyik pillanatról a másikra fog bekövetkezni, másrészről pedig nem meglepetésszerűen fog ez bekövetkezni, és akkor nyilvánvalóan erre a szerb hatóságok fel fognak készülni, mégpedig olyan módon, hogy biztosítani fognak szállítóeszközöket, amelyek segítségével ezeket az embereket visszaszállítják oda, ahonnan Magyarországra érkeztek, ez pedig Koszovó területe” – magyarázta Varga László.

Szombaton délelőtt 133 olyan koszovói állampolgárt tartóztattak fel a rendőrök a budapesti Keleti pályaudvaron, akik nemzetközi gyorsvonatokra szálltak fel. Csongrád megye déli részén pedig csak pénteken összesen 1269 határsértővel szemben intézkedtek a magyar rendőrök. Varga László úgy véli, a Koszovóban uralkodó katasztrofális gazdasági helyzet miatt indult el az embertömeg az EU-ba.

„Lehetővé pedig az egész jelenséget az a rendezetlen helyzet teszi, amely a Koszovó és Szerbia közötti viszonyt jellemzi. Tehát, hogy ha két terület között, vagy két ország között – ahogy tetszik – rendezett viszony lenne, akkor ilyen tömegben nem tudnának már a koszovói-szerb határon átkelni ezek az emberek, azzal a céllal, hogy utána ilyen módon utazzanak az Európai Unióba. Mivel ez a helyzet Koszovó és Szerbia között nagyon-nagyos sok szempontból rendezetlen, ezt kihasználva jönnek át Koszovóból gyakorlatilag háborítatlanul Szerbia területére, innen pedig utána a zöldhatáron keresztül próbálnak az Európai Unió területére átmenni.”

Két év alatt hússzorosára nőtt Magyarországon a menekültkérelmet beadók száma, és ha ez a folyamat folytatódik, akkor számuk az év végére meghaladhatja a 100 ezret – mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője.

A magyar kormánypártok nemzeti konzultációt kezdeményeztek a megélhetési bevándorlásról. A határ menti magyar települések életére is hat a jelenlegi helyzet. Ásotthalom polgármestere például egy védőkerítés felállítását javasolta a szerb-magyar határ mentén, és lakossági gyűlést is összehívott a menekültügy kapcsán.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír